Το ετήσιο φεστιβάλ «Rapa das Bestas» στην Ισπανία δεν συνίσταται σε λιπόψυχους, καθώς αποτελεί ουσιαστικά ένα είδος πάλης μεταξύ των ανθρώπων και των άγριων αλόγων. Το πιο γνωστό διοργανώνεται στο χωριό του San Lorenzo de Sabucedo.

Το Rapa das Bestas έχει παράδοση 400 ετών και μεταφράζεται ως «Κουρέψτε τα θηρία». Τα άλογα προέρχονται από τα βουνά της Γαλικίας, βορειοδυτικά της Ισπανίας, και σκοπός των συμμετεχόντων είναι να κουρέψουν τις χαίτες και τις ουρές των αλόγων.

Αν και το φεστιβάλ βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο φιλοζωικών οργανώσεων, οι ντόπιοι το υπερασπίζονται, ισχυριζόμενοι ότι ουσιαστικά βοηθούν τα άλογα, καθώς κουρεύοντας τα, μειώνονται οι κίνδυνοι προσβολής από παράσιτα και άλλες αρρώστιες.

Τρεις άνδρες «παλεύουν» με κάθε άλογο, γνωστοί ως aloitadores. Ο πρώτος ανεβαίνει στη πλάτη του αλόγου, ο δεύτερος κρατά το λαιμό του ζώου και ο τρίτος το κουρεύει. Σύμφωνα με τους ντόπιους, κουρεύοντας τα άλογα, τα ανακουφίζουν επίσης από τον καύσωνα του καλοκαιριού.

Στο χωριό του San Lorenzo de Sabucedo, οι ντόπιοι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν ψαλίδια ή σχοινιά και κουρεύουν τα άλογα ξεριζώνοντας το τρίχωμα τους. Η απάντηση στο ερώτημα για το αν νοιώθουν πόνο τα ζώα είναι προφανής και φυσικά οι φιλοζωικές οργανώσεις κινητοποιούνται συνεχώς για την απαγόρευση του φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ ξεκινά το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου. Ντόπιοι και τουρίστες αναζητούν τα άλογα στις τριγύρω περιοχές, αλλά μόνο οι ντόπιοι έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν ως aloitadores. Την Δευτέρα, τα άλογα αφήνονται ελεύθερα.