Η Κύπρος έχει έτοιμα σχέδια για να φιλοξενήσει έως και 200.000 πρόσφυγες από τη Συρία, όπου οι συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Ένας τόσο μεγάλος αριθμός προσφύγων, που ισοδυναμεί με το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα αποτελούσε τεράστια επιβάρυνση για τη Λευκωσία, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Στην περίπτωση που προκύψει τέτοιο θέμα, οι Κύπριοι ελπίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρέμβει για να βοηθήσει την κατάσταση.

«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στη Συρία αλλά στο σχεδιασμό μας υπολογίσαμε ότι θα μπορούσαν να φτάσουν έως και 200.000 πρόσφυγες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ανδρέας Μαυρογιάννης. Σύμφωνα με τον υπουργό, μια τέτοια εξέλιξη θα ασκούσε τεράστια πίεση στη Λευκωσία, που θα χρειαζόταν οπωσδήποτε βοήθεια για να ανταποκριθεί.

Το 2006, κατά τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, περίπου 90.000 άνθρωποι κατέφυγαν στην Κύπρο. Τότε είχαν συνεισφέρει η Βρετανία και οι ΗΠΑ, καθώς πολλοί απ’ όσους εγκατέλειπαν τον Λίβανο ήταν ξένοι υπήκοοι.