Ο ρωσικός Τύπος καταγγέλλει σήμερα την ανικανότητα των αρχών να αντιμετωπίσουν μία σειρά φυσικών καταστροφών, θέτοντας στο στόχαστρο ειδικά τις τοπικές αρχές μετά από το θάνατο 177 ανθρώπων στη Μαύρη Θάλασσα από τη θεομηνία.

Γεγονός σπάνιο στη Ρωσία, τόσο ο κυβερνητικός, όσο και ο αντιπολιτευτικός Τύπος καταγγέλλουν ομόφωνα τις τοπικές αρχές.

«Η τραγωδία του Κριμσκ…αποτελεί την τέλεια απόδειξη των συνεπειών στις οποίες μπορεί να οδηγήσει η αμέλεια και το να αφήνεις τα πράγματα στην τύχη», γράφει η Izvestia.

Η οικονομική εφημερίδα Vedomosti τονίζει ότι οι αρχές γνώριζαν τους κινδύνους πλημμυρών και κατολισθήσεων, αφού η περιοχή υπέστη τις ίδιες καταστροφές το 2002, οπότε 200 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Η καταστροφή «δείχνει την ίδια αναποτελεσματικότητα των αρχών να υπερασπισθούν τον πληθυσμό, τόσο από τις φυσικές καταστροφές, όσο και από το κοινό έγκλημα», γράφει η Vedomosti καταδικάζοντας «την ανικανότητα και την ανευθυνότητα των πολιτικών αξιωματούχων».

«Γιατί τόσοι νεκροί;», είναι ο τίτλος της Komsomolskaia Pravda, ενώ για την Moskovski Komsomolets: «Θα μπορούσαμε να έχουμε προβλέψει και να αποφύγουμε την καταστροφή του Κριμσκ». «Και το ακόμη τρομακτικότερο: οι κάτοικοι οποιασδήποτε μεγάλης ή μικρής πόλης, οποιασδήποτε “προβληματικής” περιοχής της χώρας μπορούν να ζήσουν μία ανάλογη κατάσταση» και δεν χρησιμεύει σε τίποτε να περιμένει κανείς την αρωγή της πολιτείας, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες μετά τις φυσικές καταστροφές» προειδοποιεί η Moskovski Komsomolets.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Κρασνοντάρ Αλεξάντρ Τκάτσεφ εξέφρασε «μεγάλη έκπληξη για τις φυσικές καταστροφές», σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Izvestia.

«Πρόκειται για μία καταστροφή ισοδύναμη με έναν σεισμό…τι μπορούμε να κάνουμε; Ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει τίποτε εδώ, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα», είπε.