Να αφήσουν στο παρελθόν το «σύνδρομο του δορυφόρου» κάλεσε τους Βούλγαρους πολιτικούς ο κορυφαίος ιστορικός της χώρας Γκεόργκι Μάρκοφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Σόφιας «24 Ώρες».

«Παρόλο που είμαστε μέλος της ΕΕ, πάλι έχουμε “μεγάλο αδερφό”. Πριν ήταν η Σοβιετική Ένωση, τώρα είναι οι ΗΠΑ. Ενώ συχνά οι ΗΠΑ στηρίζουν γειτονικά κράτη μας εις βάρος των βουλγαρικών συμφερόντων. Η Τουρκία είναι στρατηγικός σύμμαχός τους, ενώ υποστηρίζει τη δημιουργία ενός “Ισλαμικού Τόξου” και μιας “Μεγάλης Αλβανίας” στα Βαλκάνια. Απεσταλμένοι τους διοργανώνουν ανενόχλητοι διάφορες εκδηλώσεις στη χώρα μας, εισάγουν ολόκληρες νταλίκες με βιβλία στα βουλγαρικά, τα οποία μοιράζονται στα τζαμιά. Καλή η Δημοκρατία, πολύ καλή, αλλά δεν πρέπει να γινόμαστε και “ξέφραγο αμπέλι”» αναφέρει- μεταξύ άλλων- ο ακαδημαϊκός Μάρκοφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ιστορίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας των Επιστημών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τρουντ», η οποία επικαλείται δηλώσεις του μουφτή της περιφέρειας Σμόλιαν στη νότια Βουλγαρία, «εξακόσια παιδιά θα μαθαίνουν το Κοράνι όλο το καλοκαίρι».

Σύμφωνα με τον μουφτή Νετζμί Ντάμποφ, τα παιδιά ηλικίας 7 με 16 χρονών, προέρχονται από 7 δήμους της περιφέρειας, ενώ η μεγαλύτερη συμμετοχή είναι, παραδοσιακά, από τους δήμους της βουλγαρικής Ροδόπης, Ρουντοζέμ και Μαντάν.

Η θερινή διδασκαλία του Κορανίου στα ισλαμικά τεμένη της περιοχής θα διαρκέσει από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 28 Αυγούστου και οι καλύτεροι πέντε μαθητές θα επιβραβευτούν με εκδρομές στην Τουρκία, σύμφωνα με τον μουφτή.