Ανίκανο να προστατεύσει τον συριακό λαό από τις ωμότητες της κυβέρνησής του χαρακτήρισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις. Σύμφωνα με τη Ράις η αιματηρή καταστολή που εφαρμόζει η Δαμασκός είναι «περισσότερο επιλήψιμη, αλλά και επικίνδυνη για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».

«Πρέπει να πάρουμε αποτελεσματικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και των κυρώσεων στο πλαίσιο του άρθρου 7 για να ασκήσουμε πίεση», συμπλήρωσε η αμερικανίδα διπλωμάτης μιλώντας σε συζήτηση στα Ηνωμένα Έθνη με θέμα την προστασία των πολιτών στις εμπόλεμες ζώνες.

Ο βρετανός ομόλογός της Μαρκ Λάιλ Γκραντ ζήτησε αποφασιστικές ενέργειες για να αναγκαστεί το συριακό καθεστώς να σταματήσει τις βιαιότητες και να εφαρμόσει το σχέδιο Ανάν.

«Η διεθνής κοινότητα δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό στη Συρία. Τώρα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο το Συμβούλιο Ασφαλείας να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα στις συριακές αρχές», υπογράμμισε ο γάλλος πρεσβευτής Ζεράρ Αρό.

Σήμερα ένας από τους αναπληρωτές του Κόφι Ανάν ο Νάσερ αλ-Κίντουα θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας έκθεση για την κατάσταση στη Συρία.