Η Υπηρεσία Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) της ΕΕ υπογράμμισε την ύπαρξη χρόνιων προβλημάτων που σχετίζονται με τις εθνικές διακρίσεις μέσα στην ΕΕ και καλεί στην ετήσια έκθεσή της, που δημοσιεύθηκε σήμερα, τα κράτη μέλη της Ένωσης να εφαρμόσουν τα ισχύοντα κείμενα για την ασφάλεια των δικαιωμάτων των πολιτών.

«Οι εθνικές διακρίσεις παραμένουν μία πραγματικότητα στο σύνολο της ΕΕ, είτε αυτό αφορά τον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης, της κατοικίας, ή της εργασίας», τονίζει η FRA, που εδρεύει στη Βιέννη.

Στη δύσκολη σημερινή οικονομική συγκυρία, «η ΕΕ οφείλει να εγγυηθεί τώρα όσο ποτέ άλλοτε» την εφαρμογή των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τονίζει η πρόεδρος του ΔΣΑ της Υπηρεσίας Ίλζε Μπραντ Κέρις.

Οι ίδιοι τομείς αποδεικνύονται προβληματικοί για τους μετανάστες και τους αιτούντες πολιτικού ασύλου, καθώς μία από τις μέγιστες προκλήσεις που μέλλει ν’ αντιμετωπίσει η ΕΕ είναι η εφαρμογή ενός κοινού καθεστώτος παροχής πολιτικού ασύλου από τα τέλη του 2012.

«Ο ρατσισμός, η ισότητα και η μη διακρίσεις θα πρέπει να παραμείνουν οι πρώτιστες ανησυχίες» μας για το 2012, τονίζει η Μπραντ Κέρις.

Η Υπηρεσία επιμένει στην αναγκαιότητα να υπάρξει μία πολιτική βούληση και μία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προκειμένου να βελτιωθούν οι δυνατότητες οργάνωσης και η υποδοχή των εκτός ΕΕ μεταναστών.

Με την μεταναστευτική πίεση που δέχεται η Μεσόγειος, την οποία ενέτειναν τα γεγονότα κατά την Αραβική Άνοιξη, «η κατάσταση των προσώπων που εισέρχονται στην ΕΕ με παράνομο τρόπο από τα εξωτερικά σύνορά της έχει καταστεί μία επιτακτική ανάγκη όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα», τονίζει η FRA.

Η ίδια Υπηρεσία υπογραμμίζει τις βελτιώσεις που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια του 2011, μεταξύ των οποίων απαριθμούνται οι αποφάσεις υπέρ των δικαιωμάτων των λεσβιών, των ομοφυλοφίλων, των αμφιφυλοφίλων και των τρανσεξουαλικών (LGBT) και των ΑμΕΑ, οι μεταρρυθμίσεις των συστημάτων προστασίας των παιδιών ή ακόμη τα μέτρα για μείωση της διάρκειας των δικαστικών διαδικασιών.

Το 2011, η FRA κατέγραψε 529 δικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έναντι 657 το 2010 όπου διαπιστωνόταν τουλάχιστον μία παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων. Οι χώρες που το απασχόλησαν περισσότερο ήταν η Ελλάδα (69), η Ρουμανία (58), η Πολωνία (54) και η Βουλγαρία (52). Μόνον η Σουηδία ήταν εκείνη που δεν είχε ούτε μία καταδίκη για παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.