Είναι ένας άθλος που οι περισσότεροι αρτιμελείς άνθρωποι θα δυσκολεύονταν να φέρουν εις πέρας. Δεν είναι και λίγο άλλωστε να αναρριχάται κανείς σε μία από τις ψηλότερες κορυφές του πλανήτη.

Ο Spencer West όμως το κατάφερε… «περπατώντας» μόνο με τα χέρια του!

Ο 31χρονος από το Τορόντο του Καναδά, που έχασε και τα δύο κάτω άκρα του όταν ήταν πέντε χρονών, ανέβηκε στην κορυφή σε ύψος 5.895 μέτρων στο όρος Κιλιμάντζαρο την περασμένη Δευτέρα, ολοκληρώνοντας επιτυχώς ένα εξαντλητικό οδοιπορικό.

Ο Spencer γεννήθηκε με αγενεσία του ιερού οστού, μια γενετική διαταραχή που δεν επέτρεπε τη φυσιολογική ανάπτυξη του κάτω τμήματος της σπονδυλικής του στήλης, αφήνοντας τα πόδια του μονίμως σταυρωμένα.
Οι γιατροί ακρωτηρίασαν τα πόδια του κάτω από τα γόνατά του όταν ήταν 3 ετών και δύο χρόνια αργότερα τα αφαίρεσαν εντελώς στο ύψος της λεκάνης.

Οι ειδικοί είπαν τότε στο γενναίο αγόρι ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει ενεργό μέλος της κοινωνίας, κάτι που ο ίδιος δεν πίστεψε ποτέ και αποφάσισε να διαψεύσει τους γιατρούς… και το κατάφερε!

Επί ένα χρόνο προπονούνταν για τον άθλο του. Να ανέβει στην υψηλότερη κορυφή της Αφρικής στις 12 Ιουνίου, συνοδευόμενος από τους καλύτερούς του φίλους, David Johnson και Alex Meers.

Η αναρρίχηση διήρκεσε επτά μέρες. Ο Spencer έκανε το 80% της διαδρομής με τα χέρια του και χρησιμοποίησε το αναπηρικό του καροτσάκι μόνο στα σημεία που το επέτρεπε το έδαφος.

Μόνο το 50% των ανθρώπων που επιχειρούν να ανεβούν στο βουνό καταφέρνουν να ανέβουν μέχρι την κορυφή. Ο Spencer περιέγραψε τη στιγμή που έφτασε στην κορυφή ως «απίστευτο συναίσθημα».

«Το έβαλα σκοπό να ανέβω στο Κιλιμάντζαρο μόνο για να επαναπροσδιορίσω τι μπορώ να κάνω εγώ ο ίδιος και για να εμπνεύσω άλλους να υπερπηδήσουν τα εμπόδια που εμφανίζονται μπροστά τους και να προκαλέσουν τους εαυτούς τους και να προσφέρουν σε κοινότητες που έχουν ανάγκη. Οι πληγές και οι φουσκάλες που απέκτησα δεν είναι τίποτα μπροστά σε όλα αυτά» είπε ο ίδιος.

Ο ίδιος με τον άθλο του κατάφερε να συγκεντρώσει 371.000 ευρώ για την φιλανθρωπική οργάνωση «Free The Children», που προσφέρει τα μέσα σε παιδιά της Κένυας για να αντιμετωπίσουν την ξηρασία.