Η καθηγήτρια Gabriele Jordan, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών, έχει περάσει τα τελευταία 20 χρόνια αναζητώντας για κάποιον με υπεράνθρωπη όραση και τελικά τον βρήκε στο πρόσωπο μιας γυναίκας αγνώστου ταυτότητας, η οποία μπορεί να δει 99 εκατομμύρια περισσότερα χρώματα από έναν μέσο άνθρωπο.

Το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται τρία χρώματα, το κόκκινο, το πράσινο, το μπλε και την ένταση του φωτός στο ορατό φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Ανθρώπινες παθήσεις που σχετίζονται με την αντίληψη των χρωμάτων είναι η δυσχρωματοψία, η μερική αχρωματοψία και η ολική αχρωματοψία. Στη περίπτωση της δυσχρωματοψίας, γίνεται σύγχυση μεταξύ βασικών χρωμάτων και παραγώγων τους, ενώ η αχρωματοψία σημαίνει τη μη αντίληψη ενός εκ των τριών χρωμάτων.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Discover», η καθηγήτρια Jordan και η ερευνητική της ομάδα βρήκε αρκετά άτομα με τετραχρωματική όραση, αλλά μόνο μία γυναίκα πέρασε με επιτυχία τα τεστ της έρευνας.

«Γνωρίζαμε ότι υπάρχει η τετραχρωματοψία, αλλά δεν το είχαμε επιβεβαιώσει επιστημονικά. Η συγκεκριμένη γυναίκα μπορεί να δει 99 εκατομμύρια χρώματα περισσότερα από έναν μέσο άνθρωπο και σε πολύ μεγαλύτερο βάθος. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό», δήλωσε η ερευνήτρια.