Οι ισραηλινές αρχές άρχισαν σήμερα την διαδικασία εκδίωξης μεταναστών από τη χώρα, καθώς 120 άνθρωποι από το Νότιο Σουδάν επαναπατρίστηκαν.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα σε μια επιχείρηση απέλασης πολλών χιλιάδων αφρικανών μεταναστών χωρίς άδειες παραμονής και εργασίας.

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των αφρικανών μεταναστών στο Ισραήλ έφθασε τους περίπου 60.000, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων ζει στις φτωχότερες συνοικίες στο νότιο Τελ Αβίβ, και άλλοι 15.000 στην Εϊλάτ, στο νότιο Ισραήλ, όπου αποτελούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού. Στην πλειονότητά τους έχουν προέλθει από το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, την Ερυθραία κ.ά. χώρες.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε νωρίτερα στο υπουργικό του συμβούλιο ότι το πρώτο αεροσκάφος επρόκειτο να απογειωθεί από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ με προορισμό την Τζούμπα, πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, πριν από λίγο (στις 20:00, ώρα Ελλάδας). Το επόμενο αεροπλάνο θα αναχωρήσει την επόμενη εβδομάδα, πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Ισραήλ ανέφερε ότι οι μετανάστες δέχθηκαν «να φύγουν από τη χώρα οικειοθελώς». Οι μετανάστες που συμφώνησαν να επαναπατριστούν έλαβαν 1.000 ευρώ ανά ενήλικο και 400 ευρώ για κάθε παιδί.

Παρών στην απογείωση του αεροσκάφους επρόκειτο να είναι ο υπουργός Εσωτερικών Έλι Γισάι, του υπερορθόδοξου εβραϊκού κόμματος Σας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών οι αρχές συνέχισαν σήμερα την εκστρατεία συλλήψεων μεταναστών χωρίς άδεια. Αυτή την εβδομάδα συνελήφθησαν πάνω από 300, στην πλειοψηφία τους Νοτιοσουδανοί, σε δρόμους πόλεων. Άλλοι, περίπου 500, δέχθηκαν να φύγουν από τη χώρα οικειοθελώς.

Ο γενικός διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Νετανιάχου Χαρέλ Λόκερ είπε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι «μόλις 38 ξένοι παρεισέφρησαν στο ισραηλινό έδαφος στην διάρκεια του σαββατοκύριακου, αριθμός ο οποίος είναι ο χαμηλότερος εδώ και χρόνια».

«Περάσαμε το μήνυμα ότι δεν υπάρχει εργασία στο Ισραήλ για όσους διεισδύουν και ότι δεν θα μεταφέρονται στο Τελ Αβίβ, αλλά θα τίθενται υπό κράτηση για μεγάλες περιόδους», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να απελάσει 1.500 Νοτιοσουδανούς και 2.000 υπηκόους της Ακτής Ελεφαντοστού που δεν έχουν άδειες παραμονής, αφού έλαβε το πράσινο φως της δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι το κύμα συλλήψεων δεν αποτελεί παρά το «ξεκίνημα» μιας ευρύτερης επιχείρησης για τις απελάσεις χιλιάδων μεταναστών οι οποίοι ζουν παράνομα στο Ισραήλ και αποτελούν για τον ίδιο μια «απειλή» για το «σιωνιστικό όνειρο».

Τον Μάιο, οι διαδηλώσεις εναντίον των αφρικανών μεταναστών είχαν εκτραχυνθεί με βίαιες ρατσιστικές επιθέσεις στο νότιο Τελ Αβίβ.

Δικαστήριο στην Ιερουσαλήμ είχε απορρίψει το αίτημα ισραηλινών οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είχαν καλέσει να απαγορευτεί η απέλαση των Νοτιοσουδανών.

Ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ, Ασάαφ Ζαμίρ, είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση στην πόλη «κοινωνική ωρολογιακή βόμβα», επισημαίνοντας πως ως πρόσφατα έφθαναν εκεί χίλιοι ως δύο χιλιάδες μετανάστες και υποστηρίζοντας πως ο «αριθμός είναι πολύ μεγάλος για να τον χειριστούν» οι κοινωνικές υπηρεσίες.

Η βουλευτής Μίρι Ρεγκέβ του δεξιού κυβερνώντος κόμματος Λικούντ έκανε μια ιδιαίτερα ξενοφοβική τοποθέτηση χαρακτηρίζοντας τους μετανάστες «καρκίνο» σε μια πορεία τον περασμένο μήνα στο Τελ Αβίβ μετά την οποία είχαν σημειωθεί εκτεταμένα επεισόδια.