Τη ρωσική πρόταση να διοργανώσει μια διεθνή διάσκεψη για τη Συρία με στόχο να βρεθεί ένας τρόπος να διασωθεί το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν εξετάζει η Άγκυρα, δήλωσε σήμερα ένας τούρκος αξιωματούχος.

«Ένας εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στην Άγκυρα μας ενημέρωσε για την πρόταση αυτή την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή, την εξετάζουμε», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η Ρωσία έχει ζητήσει τη διεξαγωγή μιας διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία, στην οποία θα πάρει μέρος και το Ιράν, όμως οι δυτικές χώρες έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις.

«Χωρίς την εμπλοκή του Ιράν, θα είναι πιο δύσκολο να ασκηθούν εποικοδομητικές πιέσεις στη Συρία», υπογράμμισε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Τουρκία έχει κατηγορήσει τη Δαμασκό επανειλημμένα ότι εκμεταλλεύεται το ειρηνευτικό σχέδιο Ανάν, για να κερδίσει χρόνο και να συνεχίσει την καταστολή.

Εξάλλου, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ανάν για την κατάσταση στη Συρία, επεσήμανε ο τούρκος αξιωματούχος -χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.