Ο Κινέζος αντιφρονών Τσεν Γκουανγκτσένγκ κατηγόρησε τις αρχές της χώρας του ότι κακομεταχειρίστηκαν ένα μέλος της οικογένειάς του.

Ο τυφλός δικηγόρος, ο οποίος στα τέλη Απριλίου είχε καταφύγει στην αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο και σήμερα βρίσκεται σε νοσοκομείο της κινεζικής πρωτεύουσας, έκανε την καταγγελία αυτή σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το αμερικανικό Κογκρέσο στην Ουάσινγκτον, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Τσεν, ο οποίος είχε επικοινωνήσει ξανά με το αμερικανικό Κογκρέσο, δεν φάνηκε να ανησυχεί για την δική του κατάσταση, αλλά κατηγόρησε τις αρχές της επαρχίας Σαντόνγκ ότι θέλουν να τον εκδικηθούν κατηγορώντας τον ανιψιό του για ανθρωποκτονία.

«Οι κατηγορίες είναι κατασκευασμένες. Τα μέλη της επιτροπής στο Γινάν δεν ασχολούνται καθόλου με τους νόμους», είπε χαρακτηριστικά ο Τσεν στα μέλη του Κογκρέσου. Τις δηλώσεις του μετέφραζε στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του, ο Μπομπ Φου.

Σύμφωνα με τον κινέζο ακτιβιστή, ο ανιψιός του ξυλοκοπήθηκε βάναυσα και κατηγορήθηκε ότι σκότωσε κάποιον, αν και δεν έχει καταγραφεί κανένα έγκλημα ή θάνατος στην περιοχή.

Ο ίδιος τόνισε πως οι κινεζικές αρχές εφαρμόζουν στον ανιψιό του τις ίδιες μεθόδους που εφάρμοζαν και σε εκείνον με αποτέλεσμα να φυλακιστεί με ψεύτικες κατηγορίες για τέσσερα χρόνια.