Οι παρακάτω ασπρόμαυρες φωτογραφίες, οι οποίες ελήφθησαν κατά τις εβδομάδες που ακολούθησαν την καταστροφή του 1986, αποκαλύπτουν την αλήθεια πίσω από τη τραγωδία που οι σοβιετικές αρχές προσπάθησαν να αποσιωπήσουν.

Από τους τέσσερις φωτογράφους που κατέγραψαν την τραγωδία, οι Anatoly Rasskazov και Valery Zufarov πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με την ακτινοβολία, ενώ ο Igor Kostin υποφέρει από διάφορες παθήσεις. Ο τέταρτος φωτογράφος, ονόματι Volodymyr Repik είναι παραδόξως απόλυτα υγιής.

Στις 26 Απριλίου και 12 το μεσημέρι, λίγες ώρες δηλαδή μετά την έκρηξη, ο Anatoly Rasskazov έλαβε την άδεια και εισέβαλε μέσα στο κατεστραμμένο τοπίο για να καταγράψει τις συγκλονιστικές σκηνές.

Στις 11μμ της ίδιας ημέρας, οι φωτογραφίες και το βίντεο του φωτογράφου κατελήφθησαν αμέσως από τη σοβιετική μυστική αστυνομία. Μόνο δύο φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν, το 1987, χωρίς να φέρουν το όνομα του φωτογράφου.

Ο Rasskazov πέθανε το 2010, σε ηλικία 66 ετών, υποφέροντας από καρκίνο και παθήσεις του αίματος που σχετίζονταν με την ακτινοβολία. Ο Igor Kostin είναι σήμερα 76 ετών και εργαζόταν στην Υπηρεσία Τύπου Novosti, όταν είχε σταλεί για να καλύψει το ατύχημα της 26ης Απριλίου.

Η ακτινοβολία ήταν τόσο υψηλή, που όλα τα πλάνα του βγήκαν μαύρα. Επέστρεψε μετά από εννέα ημέρες για να καταγράψει τις εικόνες, που του χάρισαν αργότερα το βραβείο World Press Photo. Ωστόσο, ούτε κι αυτός κατάφερε να ξεφύγει από τις συνέπειες της ακτινοβολίας. Διαγνώσθηκε με καρκίνο του θυρεοειδούς, μια από τις πιο διαδεδομένες συνέπειες της έκρηξης.

Ο Valery Zufarov πέθανε το 1993, σε ηλικία 52 ετών, λόγω κάποιας ασθένειας που σχετιζόταν με την ακτινοβολία. Κατέγραψε τις πρώτες φωτογραφίες από ένα ελικόπτερο σε ύψος 25 μέτρων.

Ο Volodymyr Repik, 66 ετών σήμερα, δήλωσε ότι εάν γύριζε το χρόνο πίσω δεν θα επέστρεφε στο Τσέρνομπιλ, καθώς πλέον γνωρίζει καλά τις συνέπειες της ακτινοβολίας.

Το Πρίπιατ αποτελεί πλέον μια πόλη-φάντασμα, δεδομένου ότι η έκρηξη προκάλεσε τεράστια διαρροή ακτινοβολίας. Οι 50.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν στο πλαίσιο μιας μεγάλης κυβερνητικής επιχείρησης, η οποία άρχισε μια μέρα μετά, την 27η Απριλίου.

Στο έργο συμμετείχαν 500.000 εργαζόμενοι και το κόστος υπολογίζεται στα 18 δισεκατομμύρια ρούβλια, με αποτέλεσμα τη παράλυση της σοβιετικής οικονομίας.

Ο αριθμός των αποθανόντων υπολογίστηκε στους 31, ωστόσο μια έρευνα του 2006 έδειξε ότι η εξάπλωση της ακτινοβολίας θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε 30.000-60.000 θανάτους από καρκίνο.