Το αεροδρόμιο της Puebla, που βρίσκεται σε απόσταση 130 χλμ νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, λειτουργεί κανονικά πάλι από σήμερα.

Τις προηγούμενες ημέρες η λειτουργία του είχε διακοπεί εξαιτίας της πτώσης ηφαιστειακής τέφρας από το γειτονικό κρατήρα του Ποποκατεπέτλ, αναφέρουν οι τοπικές αρχές.

«Περιτρέξαμε τον χώρο και πραγματοποιήσαμε μία αξιολόγηση που μας επέτρεψε κατόπιν να αποφασίσουμε πως οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των επιβατών», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Χεσούς Μοράλες, διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Πολιτείας της Πουέβλα.

Το Ποποκατεπέτλ, ενεργό ηφαίστειο ύψους 5.452 μ, βρίσκεται σε διέγερση από τις αρχές Απριλίου. Στις 16 Απριλίου οι αρχές είχαν αυξήσει το επίπεδο συναγερμού στη ζώνη του ηφαιστείου στο βαθμό της «κίτρινης φάσης 3», που προβλέπει την απομάκρυνση των γειτονικών πληθυσμών.

Την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, οι δραστηριότητες του αεροδρομίου της Πουέβλα είχαν διακοπεί, κυρίως για να διευκολυνθεί ο καθαρισμός των διαδρόμων του.

Οι τέφρα από το ηφαίστειο έφθασε σε ένα τμήμα της ανατολικής περιοχής της πόλεως του Μεξικού, που απέχει 55 χλμ από το Ποποκατεπέτλ. Όμως προς το παρόν η διέγερσή του δεν έχει επηρεάσει τις δραστηριότητες του αεροδρομίου της πρωτεύουσας, ενός από τα πιο σημαντικά στην Λατινική Αμερική.