Επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειας του άνθρακα εντόπισαν οι υπηρεσίες της Εθνικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Βουλγαρίας, σε κοπάδι προβάτων, στο χωριό Μπρεστοβένε, στην περιφέρεια Ράζγκραντ στη βορειοανατολική Βουλγαρία. Τα πέντε νεκρά πρόβατα προσβλήθηκαν από τη μολυσματική ασθένεια.

Οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν, ήδη, στη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της ασθένειας και ανακοίνωσαν ότι δεν υπήρξε κανένα άλλο κρούσμα σε κοπάδια ζώων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Εξάλλου, από τις 20 Ιουλίου, οι κτηνίατροι εμβολίασαν 950 φυτοφάγα ζώα στην περιοχή, ενώ απαγορεύθηκε η βοσκή σε βοσκοτόπια, όπου τα πέντε ζώα έβοσκαν.

Ο ιδιοκτήτης του κοπαδιού, στο οποίο ανήκουν και τα πέντε ζώα, ο 64χρονος Μεχμέντ Ισμαήλ και ο εγγονός του, ηλικίας 8 ετών Γιόζαν, παρουσιάζουν συμπτώματα άνθρακα του δέρματος, δήλωσαν οι γιατροί που τους παρακολουθούν.

Σημειώνεται ότι το βακτήριο του άνθρακα σχηματίζει σπόρους προκειμένου να επιβιώσει σε αντίξοες συνθήκες. Με αυτή την μορφή γίνεται ανθεκτικό στη ζέστη και την ξηρασία και μπορεί να παραμείνει στο έδαφος για περισσότερα από 40 χρόνια.