O Μπεντζιόν Νετανιάχου, ο πατέρας του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, πέθανε σήμερα σε ηλικία 102 ετών, ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ και ειδικός επί των Εβραίων στη μεσαιωνική Ισπανία, επηρέαζε σημαντικά το γιό του, ο οποίος επικαλέστηκε πολλές φορές την επιρροή που του ασκούσε.

Γεννήθηκε στη Βαρσοβία το 1910 και μετανάστευσε με την οικογένειά του το 1920 στην υπό βρετανική εντολή Παλαιστίνη. Ο ίδιος και η σύζυγός του Ζίλα απέκτησαν τρεις γιούς, ένας από τους οποίους σκοτώθηκε το 1976, κατά την επιχείρηση Εντεμπε για τη διάσωση Ισραηλινών που κρατούνταν όμηροι από αεροπειρατές στην Ουγκάντα.

Τη δεκαετία του 1930, ο Μπεντζιόν Νετανιάχου, καθηγητής Ιστορίας ειδικός για τους Εβραίους στη μεσαιωνική Ισπανία, ήταν γραμματέας του Ζέεβ Ζαμποτίνσκι, του ιδρυτή του αναθεωρητικού κινήματος του σιωνισμού, από το οποίο αντλεί τις αρχές του το συντηρητικό κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου.

Στην πρώτη πρωθυπουργική θητεία του γιου του (1996-2000) ο Μπεντζιόν Νετανιάχου τον είχε επικρίνει γιατί δέχτηκε μερική αποχώρηση από την παλαιστινιακή πόλη της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη. Το 2005 είχε υπογράψει με άλλους διανοούμενους της δεξιάς αναφορά που χαρακτήριζε “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας” την αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, την οποία είχε αποφασίσει ο Αριέλ Σαρόν.