Την πρώτη Τράπεζα Τροφίμων απέκτησε η Βουλγαρία, με πρωτοβουλία κυβερνητικής ομάδας εμπειρογνωμόνων και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η Τράπεζα Τροφίμων θα προμηθεύει με είδη διατροφής άπορους και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στοχεύει στον περιορισμό της σπατάλης προϊόντων και σε αυτή κάνουν δωρεές παραγωγοί και έμποροι.

Μέχρι τώρα, οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού δέχονταν βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «Φιλανθρωπία», το οποίο ολοκληρώνεται έως το τέλος του 2014, σύμφωνα με το Sofia News Agency.

Περίπου 400.000 μετρικοί τόνοι τροφίμων καταστρέφονται κάθε χρόνο στη Βουλγαρία και την ίδια στιγμή περίπου 360.000 Βούλγαροι ζουν στα όρια της επιβίωσης, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντνέβνικ» της Βουλγαρίας.

Η Τράπεζα Τροφίμων δημιουργήθηκε από ομάδα εργασίας στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Γεωργίας, Οικονομικών, Κοινωνικής Πολιτικής και Εργασίας, Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού και τη Διεύθυνση Ασφάλειας Τροφίμων.

Στο εγχείρημα μετέχουν δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις, έξι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων και μία εταιρεία υψηλής τεχνολογίας.