Μια μητέρα και ο γιος της κατάφεραν να καταπολεμήσουν τη παχυσαρκία, χάνοντας συνολικά το βάρος που ζυγίζει ένας μικρός ελέφαντας, ύστερα από χειρουργική επέμβαση.

Η 54χρονη Σούζι Μπρους και ο 25χρονος γιος της, Τσάρλι Μπρους-Γουάτσον, από το βόρειο Λονδίνο, υπεβλήθησαν σε λαπαροσκοπική γαστρική παράκαμψη (γαστρικό bypass) και έχασαν συνολικά 115 κιλά.

Η επέμβαση χρηματοδοτήθηκε από το National Health Service της Αγγλίας και άλλαξε οριστικά τη ζωή του 25χρονου, ο οποίος μέχρι πρότινος ζύγιζε 160 κιλά και δεν μπορούσε να σηκωθεί από το κρεβάτι του. Σήμερα εργάζεται σε ένα κατάστημα κιθάρας και ζυγίζει 95 κιλά.

Η κ. Μπρους είχε ορκιστεί στον εαυτό της να χάσει βάρος, αφού είχε φτάσει να ζυγίζει 130 κιλά και αναγκαζόταν να ζητάει μια επέκταση της ζώνης ασφαλείας, όταν πετούσε με αεροπλάνο. Σήμερα έχει αγοράσει μια ντουλάπα με καινούρια ρούχα και από το ταπεινωτικό 46Ε έχει φτάσει στο 36Β.

«Όταν ο Τσάρλι αναγκάστηκε να υποβληθεί σε εγχείρηση, ρώτησα εάν μπορούσα και εγώ να τη κάνω. Η ζωή μας έχει αλλάξει πλέον και ζούμε φυσιολογικά», δηλώνει η 54χρονη.

Ο 25χρονος γιος της αντιμετώπιζε πρόβλημα με την ινσουλίνη και το βάρος του αυξανόταν συνεχώς, από πολύ νεαρή ηλικία. Τον Ιούλιο του 2010 υποβλήθηκε σε εγχείρηση απώλειας βάρους, στο Νοσοκομείο Whittington στο βόρειο Λονδίνο, καθώς το βάρος του είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στη γαστρική παράκαμψη το στομάχι χωρίζεται και δημιουργείται ένα νέο μικρότερο στο οποίο συνδέεται μέρος του λεπτού εντέρου. Η απώλεια βάρους συμβαίνει χάρη στον περιορισμένο όγκο του στομάχου, στη μειωμένη απορρόφηση τροφών/θερμίδων και σε ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν στο τέλος του λεπτού εντέρου.

«Στο παρελθόν έτρωγα επειδή ήμουν στεναχωρημένος και έβρισκα στο φαγητό παρηγοριά. Τώρα τρώω επειδή πρέπει και όχι επειδή θέλω», δηλώνει ο 25χρονος.