Ούτε να προγραμματίσει, ούτε να διοικήσει δεν μπορεί, πλέον, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης τον έχουν αιχμαλωτίσει.

«Αισθάνομαι να ασφυκτιώ από τα social networks που δεν με αφήνουν να δουλέψω», εξομολογήθηκε πριν λίγες μέρες. Κι όμως, ο ίδιος ο Μπλούμπεργκ που σήμερα δηλώνει θύμα, οφείλει τον πλούτο του και την εξουσία του στην ηλεκτρονική τεχνολογία και στα δίκτυα των υπολογιστών.

«Το Facebook, το Twitter, τα SMS εκφυλίζουν τον πολύπλοκο χαρακτήρα της διακυβέρνησης μιας μητρόπολης στην απλούστευση των άμεσων αντιδράσεων, υπέρ ή κατά, μ’ αρέσει ή δεν μ’ αρέσει» λέει.

Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε ο Μπλούμπεργκ την περασμένη Τετάρτη στη Σιγκαπούρη, όπου του απονεμήθηκε ένα βραβείο αστικής βιωσιμότητας. «Τα social media καθιστούν όλο και πιο δύσκολες τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις στις πόλεις», τόνισε. «Είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να πάρει μια απόφαση όταν υπάρχει διαρκής κριτική και μια εκλογική διαδικασία που πρέπει κάθε τόσο να λαμβάνεις υπόψη».

«Ο μακροπρόθεσμος αστικός σχεδιασμός» συνέχισε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, «απαιτεί να δείχνεις ηγετικό χαρακτήρα, να σηκώνεσαι και να λες, “ξέρετε, με εκλέξατε, αυτό λοιπόν θα κάνουμε”, και όχι να θέτεις οποιαδήποτε απόφασή σου σε δημοψήφισμα».

Ο καθηγητής Κισόρε Μαμπουμπάνι από τη Σιγκαπούρη, που καθόταν δίπλα του, συμφώνησε πλήρως μαζί του. «Η κυβέρνησή μας συμμερίζεται την άποψή σας για τα social media», υπογράμμισε. «Κι εμείς έχουμε κάθε μέρα δημοψηφίσματα στη Σιγκαπούρη».

Όπως γράφει όμως ο Βιτόριο Τσουκόνι στη Ρεπούμπλικα, τη δυσαρέσκεια του πρώτου πολίτη της Νέας Υόρκης για τον ρόλο των κοινωνικών μέσων δικτύωσης είναι σίγουρο ότι τη συμμερίζονται και πολλές πολιτικές προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο που είδαν την καριέρα τους να αλλάζει ή να καταρρέει εξαιτίας κινητοποιήσεων που οργανώθηκαν μέσω Διαδικτύου.

Όταν έγινε γνωστό στη Μανίλα ότι το κοινοβούλιο είχε αθωώσει τον πρώην πρόεδρο Τζόζεφ Εστράντα για μια υπόθεση διαφθοράς, ήταν αρκετό να κυκλοφορήσει μέσω κινητών τηλεφώνων το σύνθημα «φορέστε μαύρα και πηγαίνετε στην πλατεία» για να πλημμυρίσει η πλατεία Επιφάνιο Ντος Σάντος με ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Κι εκείνος κατηγόρησε τη «γενιά των SMS» ότι τον ανέτρεψε.