Στο σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντις και στην τυνήσια ακτιβίστρια Σουαχίρ Μπελχασάν θα απονεμηθούν τα βραβεία «Βορρά-Νότου» του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2011.

Για τη συνεισφορά τους στην προώθηση της παγκόσμιας αλληλεξάρτησης και αλληλεγγύης ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας Μπόρις Τάντις και η πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σουαχίρ Μπελχασάν θα τιμηθούν αύριο το πρωί στην Λισαβόνα.

Η απονομή θα γίνει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας Καβάκο Σίλβα, στην αίθουσα της Γερουσίας της Πορτογαλικής Εθνοσυνέλευσης.

Το βραβείο «Βορρά-Νότου» θεσμοθετήθηκε το Μάιο του 1990 στην Λισσαβόνα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Παγκόσμια Αλληλεξάρτηση και Αλληλεγγύη (περισσότερο γνωστό ως «Κέντρο Βορρά-Νότου») και απονέμεται κάθε χρόνο σε προσωπικότητες που έχουν συνεισφέρει στην προώθηση της παγκόσμιας αλληλεξάρτησης και της αλληλεγγύης.

Στο παρελθόν έχυν βραβευθεί οι Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, η Σιμόν Βέϊγ, ο Μάριο Σοάρες, ο Πίτερ Γκάμπριελ, η βασίλισα Ράνια της Ιορδανίας κ.α.

Για τον Βορρά, ο Μπόρις Τάντις επελέγη να λάβει το βραβείο για το 2011, εξαιτίας των δεσμεύσεων που ανέλαβε για την συμφιλίωση στα Βαλκάνια και την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, αλλά και για την παραπομπή των Ράτκο Μπλάντις και Γκόραν Χάτζις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Για τον Νότο, αποφασίσθηκε το δεύτερο βραβείο ν’ απονεμηθεί στην Τυνήσια ακτιβίστρα Σουαχίρ Μπελχασάν, ως ένδειξη αναγνώρισης της συνεχούς πάλης της, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών στις αναπτυσσόμενες χώρες.