«Το επάγγελμα των αυτοκινητιστών οδηγών ταξί δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο ειδικοτήτων που προβλέπει το υφιστάμενο πρόγραμμα μετανάστευσης της Αυστραλίας».

Με αυτήν τη διευκρίνιση, η πρεσβεία της Αυστραλίας στην Ελλάδα έρχεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, λίγες μέρες μετά την ευφορία που δημιουργήθηκε από δημοσιεύματα του Τύπου, για προσφορά εργασίας στη μακρινή χώρα σε Έλληνες αυτοκινητιστές οδηγούς ταξί.

Τα εν λόγω δημοσιεύματα, όπως επισημαίνεται, είναι «ανακριβή» και δημιουργούν «λανθασμένες εντυπώσεις και προσδοκίες» στους ενδιαφερόμενους, καθώς το μεταναστευτικό πρόγραμμα της Αυστραλίας είναι μεν ανοιχτό σε άτομα από όλο τον κόσμο, αλλά με ειδικότητες και προσόντα για επαγγέλματα που είναι σε ζήτηση, στον κατάλογο των οποίων δεν περιλαμβάνονται οι οδηγοί ταξί.

Η πρεσβεία της Αυστραλίας αποσαφηνίζει, επίσης, ότι η λύση της φοιτητικής βίζας δεν μπορεί να ισχύσει για τη μετάβαση των ενδιαφερομένων αυτοκινητιστών, καθώς αυτή είναι προσωρινή και αφορά μόνον άτομα, που έχουν γίνει δεκτά για σπουδές πλήρους φοίτησης σε κάποιο εγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών της χώρας και μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές και το κόστος διαβίωσής τους, με δικαίωμα στην εργασία μόνο 20 ωρών την εβδομάδα.

«Η οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα», όπως επισήμανε η πρεσβευτής της Αυστραλίας Τζένι Μπλούμφιλντ «έχει αυξήσει σημαντικά το ενδιαφέρον του κοινού, αλλά και των μέσων ενημέρωσης για τις προοπτικές μετανάστευσης των Ελλήνων στην Αυστραλία.

«Δυστυχώς, ανακριβή δημοσιεύματα για τα προγράμματα μετανάστευσης της Αυστραλίας έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα προσδοκίας, που είναι αβάσιμο. Αναφορές για μεγάλη αύξηση Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία δεν τεκμηριώνονται από τα στοιχεία, που δείχνουν ότι λιγότερες από 15 βίζες για επαγγελματική μετανάστευση εκδόθηκαν σε Έλληνες υπηκόους, το 2011. Άτομα με διπλή υπηκοότητα, μπορούν ενδεχομένως να ταξιδεύουν από τη μία χώρα στην άλλη για διάφορους λόγους, αλλά δεν συγκαταλέγονται στους μετανάστες» προσθέτει η Μπλούμφιλντ.

«Η κυβέρνηση και ο λαός της Αυστραλίας κατανοούν τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες και είναι έτοιμοι να συνδράμουν, με κάθε δυνατό τρόπο, στην προσπάθεια της Ελλάδας να ανασυντάξει την οικονομία της. Σε αυτή την προσπάθεια όμως, πρέπει να υπάρξει ακριβής πληροφόρηση και πλήρης κατανόηση των δυνατοτήτων και ευκαιριών που υπάρχουν» επισημαίνει.