Για περισσότερο από μία δεκαετία η Nicola Wilding δίνει καθημερινή μάχη για τα πιο απλά πράγματα όπως να ντυθεί ή να ετοιμάσει το φαγητό της. Η 35χρονη έχει χάσει τον έλεγχο του δεξιού της χεριού εδώ και δώδεκα χρόνια, έπειτα από τραυματισμό της σε τροχαίο.

Θέλει όμως τόσο πολύ να έχει και πάλι μία φυσιολογική ζωή που ζητεί από τους γιατρούς να της κόψουν το χέρι και να το αντικαταστήσουν με ένα αξίας περίπου 24.000 ευρώ βιονικό τεχνητό χέρι.

Εάν αυτό γίνει θα είναι η πρώτη Βρετανίδα που υποβάλλεται στην πρωτοποριακή αυτή επέμβαση από τον Αυστραικό πλαστικό χειρουργό Oskar Aszmann.

«Όταν είδα το βιονικό χέρι σκέφτηκα πως θέλω κι εγώ ένα», δήλωσε η Wilding, «δεν υπήρχε καμία αμφιβολία στο μυαλό μου. Δεν με νοιάζει πως θα δείχνει, η ιδέα πως θα μπορούσα έπειτα από τόσα χρόνια να χρησιμοποιώ και πάλι το χέρι μου μού φαίνεται απίστευτη. Θέλω να συνεχίζω τη ζωή μου και να κάνω πράγματα. Τώρα το χέρι μου είναι απλά νεκρό».

Η γυναίκα από το Σάρεϊ, που είναι αριστερόχειρας, οδηγούσε προς το σπίτι όταν το αυτοκίνητό της συγκρούστηκε με άλλο κι εκείνη σήκωσε το χέρι της για να προστατεύσει το κεφάλι της.

Το χέρι της έσπασε σε πολλά σημεία που έχουν πλέον αποκατασταθεί αλλά οι γιατροί δεν κατάφεραν να αποκαταστήσουν τη ζημιά στα νεύρα του χεριού.

Αρχικά είχε παραλύσει όλο το χέρι της αλλά έπειτα από έξι επεμβάσεις μεταμόσχευσης νεύρων από το πόδι και το στέρνο της και εντατική φυσιοθεραπεία και υδροθεραπεία, η ζημιά περιορίστηκε από τον αγκώνα και κάτω.

Ο πόνος είναι όμως διαρκής…

Ενώ είχε πάρει απόφαση πως δεν θα μπορέσει να ξαναχρησιμοποιήσει το δεξί της χέρι, είδε στο BBCτη δουλειά του Δρ Aszmann, ο οποίος χρησιμοποιώντας το γερμανικής κατασκευής τεχνητό χέρι βοήθησε δύο Ευρωπαίους ασθενείς.

Χάρη σε αισθητήρες τοποθετημένους στο δέρμα, το χέρι κινείται από τα ίδια τα νεύρα και λαμβάνει σήματα από τον εγκέφαλο για να πιάσει ή να ακουμπήσει κάτι.

«Αυτό θα μου επέτρεπε να το χρησιμοποιώ σαν ένα κανονικό χέρι», λέει η Walding. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει και στον πόνο.

Μετά τη συνάντησή της με τον Δρ Aszmann στο Λονδίνο η νεαρή γυναίκα ελπίζει να τον επισκεφθεί στην κλινική του στη Βιέννη το Μάι όπου θα υποβληθεί σε εξετάσεις.

Εάν τα νεύρα μέχρι τον αγκώνα είναι αρκετά δυνατά θα μπορεί να κινεί το βιονικό χέρι, αν όχι ίσως χρειαστεί τεχνητό μέλος και στο μπράτσο.

Η 35χρονη θα πρέπει επίσης να βρει χρήματα- περίπου 24.000 ευρώ για το χέρι και τα έξοδα της επέμβασης.
«Είναι μία μεγάλη πρόκληση αλλά θα κάνω ό,τι μπορώ για να το καταφέρω», είπε.

Ο Δρ Aszmann τόνισε: «Αυτές είναι αποφάσεις που έχουν ρίσκο, είναι ανεπίστρεπτες. Όταν το χέρι κοπεί, δεν μπορείς να το ενώσεις και πάλι».