Εκτοξευτήρες νερού και γκλομπ χρησιμοποίησε η τουρκική αστυνομία για να απωθήσει Κούρδους οι οποίοι διαδήλωσαν σε δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας σε μια ακόμα ένδειξη της αύξησης της έντασης καθώς επίκειται το νέο κουρδικό έτος.

Ο Χατζί Ζενγκίν, επικεφαλής ενός γραφείου του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) στην Κωνσταντινούπολη, σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από ένα κάνιστρο δακρυγόνου, ανέφεραν βουλευτές του κόμματος μέσω του Twitter. Πάνω από 40.000 αντάρτες, στρατιώτες και άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις αφότου άρχισε το αντάρτικο του PKK το 1984.

Το νόμιμο κουρδικό κόμμα της Τουρκίας και το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) έχουν καλέσει να γίνουν μεγάλες διαδηλώσεις για το Νεουρόζ, το κουρδικό νέο έτος που αρχίζει την 21η Μαρτίου, καθώς εκτιμούν η κυβέρνηση, η οποία τάχθηκε υπέρ των λαϊκών εξεγέρσεων της Αραβικής Εξουσίας, ίσως υποχωρήσει εάν πιεστεί με μαζικές διαδηλώσεις.

Τόσο το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) όσο και το PKK ζητούν ένα βαθμό αυτονομίας για το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου πλειοψηφούν οι Κούρδοι.

Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κάνει προσπάθειες να βελτιώσει την κατάσταση σε ό,τι αφορά ορισμένα δικαιώματα των μελών της κουρδικής μειονότητας -περίπου το 20% του πληθυσμού- αλλά λέει ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε πολιτική ρύθμιση για την Ανατολία.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση σημειώθηκε στην Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την πόλη για να γιορτάσουν το Νεουρόζ. Εκατοντάδες άνδρες των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, με την υποστήριξη θωρακισμένων οχημάτων και ελικοπτέρων, προσπάθησαν να αποτρέψουν να συγκεντρωθούν μεγάλα πλήθη. Οι τουρκικές αρχές είχαν απαγορεύσει τους εορτασμούς για το κουρδικό νέο έτος πριν από την 21η Μαρτίου.

Η αστυνομία συνέλαβε 106 ανθρώπους.