Η Μόσχα χρησιμοποιεί τις επαφές της με το συριακό καθεστώς με στόχο την πλήρη συνεργασία της Δαμασκού με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, Κόφι ‘Αναν, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Εργαζόμαστε καθημερινά με τον Κόφι Άναν και στέλνουμε μηνύματα στη Δαμασκό για να εξασφαλίσουμε ότι οι σύροι ηγέτες θα συνεργαστούν πλήρως», τόνισε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου, λίγες ώρες πριν από τηλεδιάσκεψη με τον ‘Ανάν, ο οποίος θα μιλήσει από τη Γενεύη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Υπολογίζουμε στην υποστήριξη όλων των δυνάμεων του Συμβουλίου Ασφαλείας στη σύνοδο της Νέας Υόρκης με τον Κόφι Ανάν. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να στείλουμε μηνύματα στη Δαμασκό μόνο εμείς και η Κίνα», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

«Τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει και αυτά να πράξουν αυτό που χρειάζεται και να ζητήσουν από την συριακή αντιπολίτευση να μην προκαλέσει κλιμάκωση της κατάστασης. Ελπίζω ότι η αποστολή αυτή δεν θα αποτύχει και ότι όλος ο κόσμος θα υποστηρίξει τον Κόφι ‘Αναν, όπως κάνουμε κι εμείς», πρόσθεσε.

Ο ‘Ανάν σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Αχμέντ Φάουζι, θα διατυπώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τις εκτιμήσεις του όσον αφορά την κατάσταση στη Συρία και θα αναφερθεί λεπτομερώς στις συνομιλίες που είχε το Σαββατοκύριακο στη Συρία με την ηγεσία της χώρας.