Η παράξενη φοβία της Λουίζα Φράνσις της προκαλεί τρόμο στη θέα… κουμπιού, ενώ φεύγει τρέχοντας αν τοποθετηθούν κουμπιά κοντά της.

Για τους περισσότερους ανθρώπους τα κουμπιά είναι κάτι αβλαβές, αλλά για την 30χρονη είναι πηγή φόβου, ακριβώς επειδή πάσχει από «koumpounophobia».

Η παράξενη φοβία της αναπτύχθηκε όταν ήταν επτά ετών, έπειτα από ένα παιδικό παιχνίδι που περιλάμβανε κουμπιά και την τρομοκράτησε τόσο που έφυγε τρέχοντας!

Από τότε, ακόμα και η σκέψη των μικρών στρογγυλών πλαστικών αντικειμένων την κάνει να ανατριχιάζει.
«Το χειρότερο περιστατικό μου συνέβη σε ένα κατάστημα. Η ταμίας φορούσε μία ζακέτα με κουμπιά και ένα βραχιόλι φτιαγμένο από κουμπιά», λέει η 30χρονη. «Το βραχιόλι της ερχόταν κοντά μου κάθε φορά που σκάναρε αυτά που είχα αγοράσει και δεν μπορούσα να διατηρήσω την ψυχραιμία μου. Όλοι με κοιτούσαν κι εγώ πανικοβλήθηκα κι έφυγα τρέχοντας χωρίς τα ψώνια μου».

Η Λουίζα δεν αγοράζει ρούχα για την ίδια και την κόρη της εάν αυτά έχουν κουμπιά και προτιμά τα φερμουάρ. Εάν κάποιος τους κάνει δώρο ρούχα με κουμπιά ζητεί να τα βγάλουν γιατί αλλιώς δυσκολεύεται να τα πλύνει και να τα σιδερώσει.

«Το ξέρω πως είναι παράλογο και πως ένα κουμπί δεν μπορεί να με βλάψει αλλά υπάρχει κάτι στο σχήμα και την υφή του που με τρομοκρατεί», λέει. Αν κατά λάθος ακουμπήσει κουμπιά ξύνει με μανία τα δάχτυλά της για να φύγει η αίσθηση της υφής τους από το δέρμα της.

Τα μόνα κουμπιά που ανέχεται η Λουίζα είναι αυτά στα τζιν, επειδή δεν έχουν την ίδια αίσθηση κι εμφάνιση με τα μικρά πλαστικά κουμπιά.

Η Φράνσις επιδιώκει να βοηθήσει κι άλλους ανθρώπους να ξεπεράσουν τις ασυνήθιστες φοβίες τους και εκπαιδεύεται για να γίνει σύμβουλος.