Ο 29χρονος Ιταλός σχεδιαστής σκαφών, Μαρίνο Αλφάνι, σε μία συζήτηση του με τον ιατρό και παιδικό του φίλο, Ταντέο Μπαΐνο, σκαρφίστηκε την ιδέα να αναπτύξει το πρώτο πλεούμενο νοσοκομείο.

Ο Αλφάνι επισημαίνει ότι ένα πλεούμενο νοσοκομείο θα μπορούσε να νοσηλεύει ανθρώπους σε παράκτιες περιοχές, οι οποίες συνήθως υπολείπονται ιατρικού προσωπικού και εξοπλισμού.

Επιπλέον, θα μπορούσε να ανταποκρίνεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα στο πρόσφατο ναυάγιο του Costa Concordia. Θα φαινόταν, επίσης, ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως το τσουνάμι του 2004, που είχε αφανίσει ολόκληρο το οδικό δίκτυο.

Έτσι, σχεδίασε ένα σύγχρονο καταμαράν, το οποίο θα είναι πλήρως εξοπλισμένο με τον τελευταίο ιατρικό εξοπλισμό και θα διαθέτει χειρουργεία, εργαστήριο, χώρους αποκατάστασης και υπερβαρικό θάλαμο (για τη θεραπεία οξυγόνου). Επιπλέον, θα διαθέτει ελικοδρόμιο, καθώς και γκαράζ για την αποθήκευση ασθενοφόρου.

Το σκάφος θα φιλοξενεί τρία μέλη πληρώματος και εννέα ιατρούς, οι οποίοι θα είναι σε θέση να νοσηλεύουν 50 άτομα την ημέρα.

Μιλώντας στο L’Eco Di Bergamo, ο Ιταλός σχεδιαστής επισημαίνει: «Η γη περιβάλλεται από νερό και είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ένα σκάφος που να επιτρέπει την άμεση παροχή πρώτων βοηθειών».

Το σκάφος, κατασκευασμένο από αλουμίνιο, και με διαστάσεις 35 μέτρα μήκος, 15 μέτρα πλάτος και 8 μέτρα ύψος, θα προωθείται από δύο 1.200 ντίζελ ηλεκτροκίνητους κινητήρες και με μέγιστη ταχύτητα τους 10 κόμβους. Η χωρητικότητα καυσίμου υπολογίζεται στα 50.000 λίτρα.

Ο Αλφάνι έχει πτυχίο αρχιτεκτονικής από το Πολυτεχνείο του Μιλάνο, καθώς και μεταπτυχιακό στον σχεδιασμό σκάφων. Σήμερα, διαθέτει το δικό του σχεδιαστικό στούντιο και έχει διατελέσει και ως σχεδιαστής εσωτερικών χώρων.

Το έργο του 29χρονου σχεδιαστή κέρδισε το βραβείο των 2012 Millennium Yacht Design Awards.