Ένα σχεδόν χρόνο μετά το φονικό τσουνάμι που έπληξε τη βορειοανατολική Ιαπωνία όλα τα απόβλητα έχουν συγκεντρωθεί, όμως, η επεξεργασία τους καθυστερεί.

Μόνο το 5%- δηλαδή 1,18 εκατομμύρια- έχουν υποστεί επεξεργασία μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ανοικοδόμηση της χώρας και οι βουλευτές των περιοχών που καταστράφηκαν να κάνουν έκκληση για εθνική αλληλεγγύη.

Περίπου 22,53 εκατομμύρια τόνοι συντριμμιών και αποβλήτων, κάθε είδους, συγκεντρώθηκαν μόνο την ημέρα της καταστροφής στο Μιγιάγκι (15,69 εκατομμύρια τόνοι), στο Ιουάτε (4,76) και στην Φουκουσίμα (2,08), τις τρεις επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό και το τσουνάμι, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 19.000 ανθρώπους.

«Κατασκευάζουμε προσωρινά κέντρα αποτέφρωσης και θα συνεχίσουμε την επεξεργασία και την ανακύκλωση, αλλά αν τα πράγματα προχωρούν με τον ρυθμό αυτό, θα είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τον Μάρτιο του 2014 όπως έχει προβλεφτεί», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος  Γκόσι Χοσόνο.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις άλλες νομαρχίες να αναλάβουν ένα μέρος του βάρους από το Μιγιάγκι και το Ιουάτε, αλλά μέχρι σήμερα έχει ανταποκριθεί μόνο η νομαρχία του Τόκιο.