Ένας πρώην μαχητής του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν ο «εγκέφαλος» της πολύνεκρης επίθεσης στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, το 2016, ενδέχεται να σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γεωργία, κατά τη διάρκεια μιας αστυνομικής επιχείρησης, όπως ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters τρεις πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Ο Άχμεντ Τσατάγεφ, με καταγωγή από την Τσετσενία, πιθανότατα σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας αστυνομικής επιχείρησης εναντίον μιας ομάδας ενόπλων στα περίχωρα του Τμπιλίσι. Στην επιχείρηση αυτή έχασαν τη ζωή τους ένας Γεωργιανός, μέλος των ειδικών δυνάμεων και τρία μέλη της ομάδας των ενόπλων οι οποίοι θεωρούνταν ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες. Άλλοι τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και ένα μέλος της οργάνωσης συνελήφθη.

Η επιχείρηση αυτή, με επίκεντρο την πολυκατοικία όπου κρύβονταν οι ύποπτοι, διήρκησε 20 ώρες.

«Υποψιαζόμαστε ότι ένας από τους ενόπλους που σκοτώθηκαν ενδέχεται να είναι ο Άχμεντ Τσατάγιεφ», είπε η Νίνο Γκιοργκομπιάνι, η υποδιευθύντρια των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας της Γεωργίας. Πρόσθεσε ότι θα εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα αφού ολοκληρώσουν το έργο τους οι ειδικοί και αφού «ενταχθούν στην έρευνα οι αντίστοιχες υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών».

Δύο άλλες πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, είπαν επίσης ότι είναι πολύ πιθανόν ο Τσατάγεφ να είναι νεκρός.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, ο Τσατάγεφ ήταν εκεί (…) Ανατινάχθηκε», είπε η μία από αυτές τις πηγές.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και ένας Αμερικανός γερουσιαστής έχουν κατονομάσει τον Τσατάγεφ ως τον εγκέφαλο της επίθεσης αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ όπου σκοτώθηκαν 45 άνθρωποι. Η εμπλοκή του στην υπόθεση αυτή ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις τουρκικές αρχές.

Βετεράνος του πολέμου της Τσετσενίας, όπου έχασε και ένα χέρι, ζούσε στο Πάνκισι Γκόργκε της Γεωργίας, μια απομονωμένη περιοχή. Τραυματίστηκε και συνελήφθη στη Γεωργία τον Αύγουστο του 2012, σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και μιας ομάδας που φέρεται ότι προσπάθησε να περάσει τα σύνορα με τη Ρωσία για να φτάσει στο Νταγκεστάν. Αποφυλακίστηκε με εγγύηση και έναν χρόνο αργότερα η δίωξη σε βάρος του μπήκε στο αρχείο λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Λίγο αργότερα έφυγε από τη Γεωργία για την Αυστρία. Το 2015 ωστόσο βρισκόταν στα εδάφη που είχε θέσει υπό τον έλεγχό του το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ.

Ο Τσατάγεφ ήταν καταζητούμενος από τις ρωσικές αρχές ενώ και οι ΗΠΑ τον κατηγορούσαν ότι σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών και τουρκικών στόχων.