Στη θέση του προέδρου της Ζιμπάμπουε θα ορκιστεί σήμερα ο Έμερσον Μνανγκάγκουα μετά την αποχώρηση του Ρόμπερτ Μουγκάμπε έπειτα από 37 χρόνια στην εξουσία.

Ο πρώην αντιπρόεδρος, που επέστρεψε την Τετάρτη από την εξορία- θα ορκιστεί πρόεδρος στο στάδιο της Χαράρε. Η αποπομπή του, στις αρχές του μήνα, είναι αυτή που πυροδότησε την παρέμβαση του κυβερνώντος κόμματος και του στρατού, κίνηση που ανάγκασε τον Μουγκάμπε να παραιτηθεί.

Η αντιπολίτευση απευθύνει έκκληση στον Μναγκάγκουα, ο οποίος ανήκε στην κυβερνώσα ελίτ, να τερματίσει την «κουλτούρα της διαφθοράς».

Ο Μουγκάμπε, στον οποίο χορηγήθηκε αμνηστία και δόθηκαν διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά του, δεν αναμένεται να παραστεί στην ορκωμοσία του διαδόχου του. Χθες πάντως έγινε γνωστό πως απέρριψε το ενδεχόμενο της εξορίας και εξέφρασε την επιθυμία να πεθάνει στην πατρίδα του.

Παρότι η επίσημη αιτιολογία για την απουσία του Μουγκάμπε είναι πως ο 93χρονος χρειάζεται ανάπαυση, η μη συμμετοχή του υπενθυμίζει ουσιαστικά πως δεν ήταν μια συνηθισμένη μετάβαση και πως παρά την παραίτησή του, ουσιαστικά εξαναγκάστηκε σε αυτή από το στρατό, εξηγεί το BBC.

Η τελετή θα γίνει στο Εθνικό Στάδιο χωρητικότητας 60.000 ατόμων και οι διοργανωτές καλούν τους πολίτες να παραστούν και να γίνουν μάρτυρες μιας «ιστορικής ημέρας».

Ο Μνανγκάγκουα έφυγε στη Νότια Αφρική πριν από δύο εβδομάδες, εκφράζοντας φόβους για την ασφάλειά του, και επέστρεψε την Τετάρτη στην πατρίδα του, όπου του επιφυλάχθηκε υποδοχή ήρωα.

Ο ίδιος δεσμεύτηκε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, σε μια χώρα όπου η ανεργία εκτιμάται στο 90%. «Θέλουμε να αναπτυχθεί η οικονομία μας, θέλουμε ειρήνη, θέλουμε δουλειές, δουλειές, δουλειές» είπε απευθυνόμενος στα πλήθη που ζητωκραύγαζαν.