Τον λεγόμενο λογαριασμό του Brexit, το ποσό δηλαδή που θα καταβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποχώρησή του, θα συζητήσει στις 4 Δεκεμβρίου το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Η συζήτηση θα διαρκέσει ακόμα τέσσερις ημέρες τον ίδιο μήνα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων.

Ο λογαριασμός της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ έχει στόχο να «κόψει» πολιτικούς, οικονομικούς, και νομικούς δεσμούς του Λονδίνου με την ευρωπαϊκή οικογένεια και να «αντιγράψει», όπως σημειώνει το Reuters, πολλούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς και ρυθμίσεις, μεταφέροντάς τα στο βρετανικό δίκαιο μετά την αποχώρηση από την «οικογένεια» της ΕΕ.

Το Λονδίνο τοποθετεί το ποσό γύρω στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ η Ευρώπη πολύ παραπάνω.

Όπως τόνισε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι, η Βρετανία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει από το διάστημα που ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε ωστόσο πως για τον λεγόμενο λογαριασμό του Brexit απαιτείται διαπραγμάτευση. «Αυτό που μπορώ να σας μεταφέρω είναι την πάγια θέση της πρωθυπουργού πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα τιμήσει τις δεσμεύσεις του από τη συμμετοχή του στην ΕΕ. Κανένα μέλος της ΕΕ δεν θα χρειαστεί να πληρώσει παραπάνω ή να λάβει λιγότερα από τον τρέχοντα προϋπολογισμό» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Οι συγκεκριμένοι αριθμοί ωστόσο ή τα σενάρια, αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης» συμπλήρωσε.