Η αστυνομία μπήκε στο κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών της Αυστραλίας στο νησί Μάνους της Παπούας Νέας Γουινέας, επιχειρώντας να απομακρύνει τους πρόσφυγες που αρνούνταν να το εγκαταλείψουν.

Εκατοντάδες άνθρωποι αρνήθηκαν να φύγουν από το κέντρο κράτησης στις 31 Οκτωβρίου, όταν και επισήμως έκλεισε, επικαλούμενοι φόβους για την ασφάλειά τους.

Σήμερα, όπως μεταδίδει το BBC επικαλούμενο τους ίδιους τους πρόσφυγες, η αστυνομία της Παπούας Νέας Γουινέας τους έδωσε μία ώρα προθεσμία για να εκκενώσουν το κέντρο. Ένας πρόσφυγας και δημοσιογράφος συνελήφθησαν.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε πως πρόκειται για επιχείρηση των αρχών της Παπούας Νέας Γουινέας.

Η Αυστραλία έκλεισε το κέντρο κράτησης στο νησί Μάνους όταν δικαστήριο της Παπούας Νέας Γουινέας έκρινε αντισυνταγματική τη λειτουργία του, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να πρέπει να μεταφερθούν σε άλλα κέντρα του νησιού.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ δήλωσε πως η χώρα του «δεν θα δεχθεί πιέσεις» να αποδεχθεί τους άνδρες αυτούς, επιμένοντας στη γραμμή πως κάτι τέτοιο θα ενθάρρυνε το λαθρεμπόριο ανθρώπων.

«Θα πρέπει να υπακούσουν τον νόμο και τις αρχές της Παπούας Νέας Γουινέας» πρόσθεσε.

Ο Abdul Aziz Adam, ένας από τους πρόσφυγες, ανέφερε πως 420 αιτούντες άσυλο βρίσκονταν στο κέντρο νωρίς σήμερα το πρωί. Η αστυνομία της Παπούας Νέας Γουινέας αργότερα ανακοίνωσε πως 35 άνθρωποι έφυγαν εθελοντικά.

fhjngfghj

Ο Σουδανός πρόσφυγας περιέγραψε στο BBC πως μεγάλος αριθμός αστυνομικών είχε μπει στο κέντρο κράτησης. «Πήραν όλα τα τηλέφωνα, κατέστρεψαν τα δωμάτια και τα υπάρχοντά μας και όλα» πρόσθεσε.

Ακόμα ένας πρόσφυγας, ο Ιρανός ρεπόρτερ Behrouz Boochani, συνελήφθη, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Δημοσιογράφων.

cvv

Η Αυστραλία υποστηρίζει πως οι δομές στις οποίες θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες είναι έτοιμες, ωστόσο η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες επιμένει πως είναι «υπό κατασκευή», με ανεπαρκή φύλαξη και χωρίς να έχουν βασικές υπηρεσίες όπως τις ιατρικές.

AP_17327184060743 AP_17327184127710 AP_17327175264232 AP_17327175075252 AP_17327175170494