Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι αναχώρησε σήμερα από το Παρίσι για το Κάιρο, σύμφωνα με πηγή του αεροδρομίου, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι για συνομιλίες σχετικά με την πολιτική κρίση που προκάλεσε η ξαφνική παραίτησή του.

Τα αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ο Χαρίρι απογειώθηκε λίγο μετά τις 13:30 τοπική ώρα από το αεροδρόμιο Μπουρζέ κοντά στο Παρίσι, δύο εβδομάδες μετά την ξαφνική ανακοίνωση της παραίτησής του από το Ριάντ, έπειτα από επίσκεψη τριών ημερών στη Γαλλία, στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Στη συνάντησή τους οι Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι και Σάαντ Χαρίρι «αναμένεται να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή καθώς και τις εξελίξεις στον Λίβανο», αναφέρει σε σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η αιγυπτιακή προεδρία.

Ο Χαρίρι αναμένεται στη συνέχεια να επιστρέψει στη Βηρυτό, το αργότερο την Τετάρτη (αύριο), προκειμένου να διασαφηνίσει τη θέση του για την παραίτησή του.

Η επίσκεψη του Χαρίρι στο Κάιρο πραγματοποιείται εν μέσω αυξημένων εντάσεων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία, προστάτιδα του Χαρίρι, και στο Ιράν, που υποστηρίζει τον μεγάλο αντίπαλο του Ριάντ, το ένοπλο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Η ανακοίνωση της παραίτησής του από το Ριάντ εξελήφθη αμέσως ως ένα νέο μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στις δύο δυνάμεις στην περιοχή.

Το γεγονός πως ο Χαρίρι, επικεφαλής μιας κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει η Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε την παραίτησή του από το Ριάντ και ότι παρέμεινε στη Σαουδική Αραβία για δύο εβδομάδες ήγειρε πολλά ερωτήματα. Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν κατηγόρησε τους Σαουδάραβες ότι τον κρατούσαν «όμηρο», κατηγορία την οποία εκείνος διέψευσε.