Μαχητικά της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας διεξήγαγαν για πρώτη φορά αεροπορικές επιδρομές εναντίον εργαστηρίων παραγωγής ηρωίνης στο Αφγανιστάν με στόχο να πλήξουν τη βασική πηγή εσόδων των Ταλιμπάν, έγινε γνωστό σήμερα από τον επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Τζον Νίκολσον, η επιχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν 8 εργαστήρια μετατροπής του οπίου σε ηρωίνη στη Χελμάντ, την «επαρχία της παπαρούνας», η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.

«Οι επιδρομές που διεξήχθησαν χθες το βράδυ θα συνεχιστούν προκειμένου να πλήξουμε τους Ταλιμπάν εκεί ακριβώς που τους πονάει» δήλωσε ο στρατηγός Νίκολσον, επικεφαλής της επιχείρησης Resolute Support του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην Καμπούλ όπου παρουσίασε αυτήν τη «νέα στρατηγική» κατά της διακίνησης ναρκωτικών, με την οποία χρηματοδοτούνται οι Ταλιμπάν.

Έως τώρα οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυε η αμερικανική πολεμική αεροπορία στοχοθετούσαν τις δυνάμεις των Ταλιμπάν.

Η παραγωγή οπίου διπλασιάστηκε στη χώρα το 2017 κι ανήλθε σε 9.000 τόνους σύμφωνα με τον ΟΗΕ, καθιστώντας το Αφγανιστάν τον πρώτο παραγωγό παγκοσμίως.

«Τα εγκληματικά δίκτυα που υποστηρίζουν τους Ταλιμπάν ευθύνονται για το 85% της ηρωίνης που παράγεται σε παγκόσμια κλίμακα» υπενθύμισε ο στρατηγός Νίκολσον, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η παραοικονομία αποφέρει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια στους Ταλιμπάν και ακόμα περισσότερα όταν η ηρωίνη εξάγεται από τη χώρα και η αξία της αυξάνεται.

«Προκαλέσαμε πλήγμα σε αυτήν την παράνομη οικονομία, στοχοθετώντας τα εργαστήρια όπου το όπιο μετατρέπεται σε ηρωίνη, τους χώρους αποθήκευσης, τα μέρη όπου φυλάσσουν τα χρήματά τους και απ’ όπου διευθύνουν και ελέγχουν» τη διακίνηση, σημείωσε ο αξιωματικός.

Αντιθέτως, δεν υπάρχει περίπτωση να στοχοθετηθούν οι αγρότες: «Τους κρατούν ομήρους εξαιτίας των χρεών τους και ζουν υπό την απειλή των Ταλιμπάν» διευκρίνισε ο ίδιος.

Ο Αμερικανός στρατηγός εξήγησε ότι ενήργησε «σε συμφωνία με τη νέα εξουσία» που του προσέδωσε η νέα στρατηγική του Λευκού Οίκου στο Αφγανιστάν, όπου 3.000 άνδρες αναμένονται ως ενισχύσεις για τους 11.000 άνδρες που ήδη επιχειρούν εκεί.

Σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε, η αφγανική προεδρία παρατήρησε ότι «η ειρήνη και η σταθερότητα στο Αφγανιστάν απαιτούν μια πραγματική μάχη κατά της εγκληματικής οικονομίας και της παραγωγής ναρκωτικών» την ώρα που η διακίνηση οπίου επεκτείνεται όλο και περισσότερο λόγω της ανασφάλειας και της παρουσίας των ανταρτών που ελέγχουν το 40% και πλέον της επικράτειας.

Στο WhatsApp, εντούτοις, ένας εκπρόσωπος τύπου των Ταλιμπάν, ο Καρί Γιοσούφ Αχμάντς, χλεύασε την «κυβέρνηση-παρωδία που προσποιείται ότι κατέστρεψε τα κέντρα παραγωγής στη Χελμάντ».

«Δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα εκεί, δεν υπάρχει κανένα εργαστήριο παραγωγής εκεί» τόνισε.

Σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών κατά των ναρκωτικών και του εγκλήματος (ONUDC), οι καλλιέργειες οπίου αυξήθηκαν κατά 79% φέτος στη Χελμάντ.