Ένας πίνακας του Κλοντ Μονέ με θέμα ένα χιονισμένο τοπίο, ο οποίος ουδέποτε είχε εκτεθεί στο κοινό, πωλήθηκε χθες βράδυ έναντι 9,8 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία αριστουργημάτων ιμπρεσιονιστών και μοντέρνων καλλιτεχνών, που διοργάνωσε ο οίκος Σόθμπι’ς στο Λονδίνο, ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές.

«Η είσοδος του Ζιβερνί το χειμώνα», έργο του 1885, ουδέποτε είχε παρουσιασθεί στο κοινό έως τη χθεσινή δημοπρασία του Σόθμπι’ς. Ο πίνακας είχε παραμείνει έως το 1924 στη διάσημη συλλογή του φαρμακοποιού και μεγάλου παρισινού βιομηχάνου Ανρί Κολόν.

Ένας αγοραστής, ο οποίος παρίστατο μεν στην αίθουσα δημοπρασιών, αλλά το όνομά του δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, πρόσφερε για να αποκτήσει το έργο 9,8 εκατ. ευρώ, έπειτα από σκληρή μάχη με άλλους τρεις πλειοδότες. Η αρχική εκτίμηση για τον πίνακα ανερχόταν στα 7,8 εκατ. ευρώ.

Επρόκειτο για την υψηλότερη τιμή που επιτεύχθηκε στη χθεσινή δημοπρασία, η οποία συνολικά απέφερε έσοδα 94,4 εκατ. ευρώ. Εκτός από τον Μονέ, στη χθεσινοβραδινή δημοπρασία προτάθηκαν έργα των Χοάν Μιρό, Γκούσταβ Κλιμτ, Εντουάρ Βουϊγιάρ, Φερνάν Λεζέ, Ζορζ Μπρακ και Τζόρτζιο ντε Κίρικο.

Η κορωνίδα των δημοπρατηθέντων έργων ήταν ωστόσο το τιτλοφορούμενο «Ζωγραφική» του Χοάν Μιρό, πίνακας του 1933, ο οποίος παρότι εκτιμάτο μεταξύ 7 -10 εκατ. λιρών (8,3-12 εκατ. ευρώ) δεν βρήκε αγοραστή κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, «αλλά κάποιος εξέφρασε ενδιαφέρον μετά το πέρας της», όπως ανακοίνωσε ο Σόθμπι’ ς, τονίζοντας πως η πώλησή του θα είναι πλέον αποτέλεσμα ιδιωτικής συναλλαγής.