Η τύχη ενός σύρου πρόσφυγα που υποστηρίζεται από ένα μέρος της κοινής γνώμης προκαλεί τριγμούς στον κυβερνώντα κεντροαριστερό συνασπισμό στη Σλοβενία, αδυνατίζοντας τη θέση του πρωθυπουργού Μίρο Τσέραρ, μερικούς μήνες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.

Η ανακοίνωση, πριν από μερικές ημέρες, της εντολής έκδοσης στην Κροατία του Άχμαντ Σαμίεχ, ενός Σύρου που έφθασε στη Σλοβενία τον Φεβρουάριο του 2016 με το κύμα των προσφύγων, προκάλεσε ένα κίνημα αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα.

Ο 42χρονος άνδρας, που φιλοξενείται σε ένα κέντρο στη Λιουμπλιάνα και έχει αποκτήσει βασικές γνώσεις της σλοβενικής γλώσσας, διακρίθηκε με την εργασία του στο πλευρό ΜΚΟ που παρέχουν δωρεά γεύματα και μαθήματα, με αποτέλεσμα να γίνει, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, σύμβολο της ενσωμάτωσης.

Η αντίδραση της κοινής γνώμης οδήγησε τον Τσέραρ να υποσχεθεί αυτή την εβδομάδα ότι θα παρέμβει υπέρ του παρά την εξάντληση όλων των νομικών οδών. Όμως, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ανακοίνωση προκάλεσε έναν σεισμό τόσο στην αντιπολίτευση, η οποία απείλησε να καταθέσει πρόταση μομφής, όσο και στο κόμμα του.

Η υπουργός Εσωτερικών Βέσνα Γκιόρκος Ζνίνταρ, μέλος του Κόμματος του Σύγχρονου Κέντρου (PCM) του Τσέραρ, προσπάθησε σήμερα να κλείσει το θέμα, λέγοντας πως η απέλαση δεν μπορεί νόμιμα πλέον να αμφισβητείται: «Ένας τέτοιος επιφανειακός ανθρωπισμός είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί», διακήρυξε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Dnevnik, ο υπουργός Εξωτερικών Καρλ Ερτζάβετς, τενόρος του Δημοκρατικού Κόμματος, συμμάχου του Τσέραρ στην κυβερνητική πλειοψηφία, κατήγγειλε αυτή τη μεταστροφή, «απειλώντας να εγκαταλείψει τον συνασπισμό».

Αντίθετα, δύο βουλευτές του συνασπισμού πρότειναν την Τρίτη στον Άχμαντ Σαμίεχ να ζητήσει άσυλο ακόμη και στο κτίριο του κοινοβουλίου, ενώ η απέλασή του έμοιαζε επικείμενη.

Έπειτα από τρία χρόνια στην εξουσία, το επεισόδιο αυτό μοιάζει να είναι ένα ισχυρό πλήγμα για τον Τσέραρ πριν από τις βουλευτικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ο ηγέτης της κεντροαριστεράς, που εξελέγη το 2014 ενώ η χώρα έβγαινε μόλις από σοβαρή ύφεση, μπορεί να υπερηφανεύεται για μία αύξηση του ΑΕΠ από τις πιο δυναμικές της ευρωζώνης, η οποία αναμένεται να φθάσει φέτος το 4,7%.

Όμως τον Οκτώβριο η υποψήφιά του αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, τις οποίες κέρδισε τελικά ο απερχόμενος πρόεδρος Μπόρουτ Πάχορ.

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες διέσχισαν τη Σλοβενία στη διάρκεια της κρίσης του 2015-16, συνεχίζοντας στην πλειονότητά τους τη διαδρομή τους προς τη δυτική Ευρώπη. Φέτος 1.200 αιτήσεις ασύλου κατατέθηκαν σε αυτή τη μικρή χώρα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, που είναι μέλος της ΕΕ από το 2004.