Λένε πως μόνο ο πόλεμος δένει τους ανθρώπους τόσο σφιχτά μεταξύ τους και η ιστορία των δύο αυτών αμερικανών πρώην πεζοναυτών, βετεράνων του Πολέμου του Βιετνάμ, αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει.

Ο απόστρατος αρχιλοχίας Πεζοναυτών, William Cox, και ο παλιός συμπολεμιστής του, λοχίας Πεζοναυτών, James Hollingsworth, γνωρίστηκαν παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1968 σε ένα χαράκωμα του Βιετνάμ.

Και έδωσαν όρκο ιερό πως αν γλίτωναν από τον πόλεμο, τότε θα επικοινωνούσαν κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς της ζωής τους, κάτι που τήρησαν απαρέγκλιτα τα τελευταία 50 χρόνια!

Νωρίτερα το 2017 μάλιστα ο 83χρονος Cox ταξίδεψε από τη Νότια Καρολίνα για να δει τον 80χρονο Hollingsworth στην Τζόρτζια, καθώς ήταν ετοιμοθάνατος. Ο Hollingsworth του ζήτησε μια τελευταία υπόσχεση: να σταθεί δίπλα στο φέρετρό του και να εκφωνήσει τον επικήδειό του.

vviiernannarawere1

«Του είπα ‘‘ω φίλε, είναι πολύ δύσκολη αποστολή αυτή που με επιφορτίζεις’’», εξομολογείται ο Cox, αν και δέχθηκε φυσικά χωρίς καμώματα. Κι έτσι όταν ο συμπολεμιστής του πέθανε λίγους μήνες αργότερα, ο Cox ήταν και πάλι στο πλευρό του.

«Δυο μεγάλοι πεζοναύτες σμίγουν ξανά», έγραψε ο γιος του Hollingsworth στο Facebook, «αυτοί οι δύο πέταξαν σε περισσότερες από 200 αποστολές μαζί, στο ίδιο Χιούι στο Βιετνάμ».

vviiernannarawere2

Για μια τελευταία φορά λοιπόν, ο Cox φόρεσε την επίσημη στολή των Πεζοναυτών και βρέθηκε δίπλα στον φίλο του. Και άφησε το μπαστουνάκι που συνηθίζει να κρατά πια για να τιμήσει τον «αδερφό» του, στέκοντας όρθιος και ευθυτενής για μια στερνή φορά…