Τη συνέχιση των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία και σήμερα, με στόχο τη συγκρότηση νέου κυβερνητικού συνασπισμού, επιβεβαίωσε ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών του FDP Κρίστιαν Λίντνερ και πρόσθεσε ότι είναι αισιόδοξος πως οι εναπομείνασες διαφορές των πλευρών θα ξεπεραστούν.

Ο Λίντνερ είπε σε δημοσιογράφους ότι σημειώθηκε πρόοδος σε πολλά θέματα, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν κάποιες διαφορές όσον αφορά το κλίμα και τη μετανάστευση.

«Αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε τις επόμενες ημέρες για να ξεπεράσουμε τις διαφορές που απομένουν. Ένα τόσο ιστορικό σχέδιο δεν πρέπει να αποτύχει διότι δεν βρήκαμε μερικές ώρες» κατέληξε.

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Πίτερ Τάουμπερ, γενικός γραμματέας των συντηρητικών του CDU, οι συνομιλίες θα παραταθούν έως και το Σάββατο, εάν χρειαστεί.

«Ακόμα πιστεύουμε πως αξίζει να το εργαστούμε γι’ αυτό με όλη μας την δύναμη» δήλωσε στους δημοσιογράφους όταν οι μαραθώνιες συνομιλίες χθες οδήγησαν σε αδιέξοδο. «Από την άλλη πλευρά, είναι εμφανές πως είναι δύσκολο» πρόσθεσε.

Στις συνομιλίες επικρατούσε δυσθυμία το βράδυ της Πέμπτης με στελέχη των κομμάτων να επιρρίπτουν τις ευθύνες στους ομολόγους τους για την καθυστέρηση. «Θα συνεχίσουμε το μεσημέρι», είπε ο Βίνφριντ Κρέτσμαν, ο διαπραγματευτής των Πρασίνων και πρωθυπουργός της κρατιδιακής κυβέρνησης στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Εφόσον επιτευχθεί μια καταρχήν συμφωνία- το οποίο επιδιώκει και η Άνγκελα Μέρκελ- θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη σύναψη «συμβολαίου συνασπισμού» με στόχο να σχηματιστεί υπουργικό συμβούλιο και να καθοριστεί κυβερνητικό πρόγραμμα για το τέλος της χρονιάς.

Σε περίπτωση αποτυχίας και καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική πλειοψηφία στη βουλή, είναι πιθανό να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.