Έπειτα από πέντε μήνες συστηματικών ερευνών και επιχειρήσεων για αγνοούμενους στον πύργο Γκρένφελ, τον «πύργο της κολάσεως» στο Λονδίνο που τυλίχτηκε στις φλόγες τον περασμένο Ιούνιο, η αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα τον τελικό απολογισμό των θυμάτων, που είναι 71.

Προηγούμενος απολογισμός της αστυνομίας έκανε λόγο για 80 νεκρούς από την πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς το 24ώροφο κτίριο κατοικιών στο δυτικό Λονδίνο στη διάρκεια της νύχτας, αλλά οι αρχές εκτιμούν τώρα ότι όλες οι σοροί των θυμάτων έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια και έχουν αναγνωριστεί.

Ο αριθμός των νεκρών αναθεωρήθηκε προς τα κάτω επειδή κάποιοι άνθρωποι είχαν χαρακτηριστεί πολλές φορές ως αγνοούμενοι, άλλοι ένοικοι του κτιρίου που θεωρήθηκαν νεκροί δεν είχαν διανυκτερεύσει εκεί την μοιραία βραδιά, ενώ υπήρχαν και εκείνοι που είχαν ψευδώς δηλωθεί ως νεκροί από απατεώνες, οι οποίοι επιδίωκαν να εισπράξουν αποζημίωση.

Ο τελικός απολογισμός περιλαμβάνει 70 ενήλικες και παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά και ένα νεογέννητο που γεννήθηκε πρόωρα όταν η ετοιμόγεννη μητέρα του κατάφερε να διαφύγει από τον 21ο όροφο, αλλά υπέστη σοβαρή δηλητηρίαση από την εισπνοή καπνού. Η μητέρα επέζησε.

Η ποινή έρευνα για τυχόν ευθύνες σε βάρος προσώπων και οργανισμών είναι σε εξέλιξη ενώ διερευνάται και το ένα υπήρξαν παρατυπίες ή αστοχίες στην κατασκευή του κτιρίου.

Αστυνομικοί με την βοήθεια ανθρωπολόγων, αρχαιολόγων και ειδικών στην αναγνώριση πτωμάτων μέσω της οδοντοστοιχίας, ερεύνησαν ένα προς ένα όλα τα διαμερίσματα του κάθε ορόφου καθώς και τους κοινόχρηστους χώρους.