Στις αποκαλύψεις των Paradise Papers περιλαμβάνεται και το όνομα του πρίγκηπα της Ουαλίας και Δούκα της Κορνουάλης Κάρολου.

Ο Κάρολος είχε επενδύσει 2,96 εκατ. λίρες Αγγλίας σε τέσσερα fund στα νησιά Κέιμαν.

Η επένδυση, που χρονολογείται από το 2007, ήρθε στο φως από τα εμπιστευτικά έγγραφα της δικηγορικής εταιρεία Appleby.

Την ίδια χρονιά το Δουκάτο της Κορνουάλης αγόρασε κρυφά μετοχές σε εταιρεία με έδρα τις Βερμούδες για τη βιώσιμη διαχείριση των δασών «Sustainable Forestry Management Ltd», στην οποία διευθυντικό στέλεχος ήταν ο φίλος του πρίγκιπα Κάρολου, Χιου βαν Κίτσεμ.

Εβδομάδες αργότερα ο 68χρονος πρίγκιπας άρχισε εκστρατεία για περιβαλλοντικές συμφωνίες που θα ενίσχυαν τις μετοχές της εταιρείας, χωρίς να δηλώσει την επένδυσή του, αποκαλύπτουν τα Paradise Papers.

«Ο πρίγκιπας Κάρολος σίγουρα δεν επέλεξε ποτέ να μιλήσει για το θέμα, καθώς πρόκειται για επένδυση του Δουκάτου της Κορνουάλης σε μία εταιρεία» ανέφερε εκπρόσωπος του σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με το BBC, ο εκπρόσωπός του πρόσθεσε ότι είναι γνωστές οι απόψεις του πρίγκιπα Κάρολου για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ενώ εδώ και 30 χρόνια έχει προειδοποιήσει για την απειλή από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας τριπλασίασε τα χρήματά του μέσα σε ένα χρόνο, αν και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, για τα ιδιωτικά οικονομικά του συμφέροντα ο Πρίγκιπας Κάρολος φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει την πολιτική του επιρροή.

«Ο πρίγκιπας Κάρολος είναι ελεύθερος να προσφέρει σκέψεις και προτάσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων» και «ενδιαφέρεται βαθιά» για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής αλλά «εξαρτάται από τους άλλους να αποφασίσουν αν θα λάβουν υπόψη τις συμβουλές του» σημείωσε ο εκπρόσωπος του πρίγκιπα Κάρολου.

Νόμιμες όλες οι ενέργειες λέει το Παλάτι

Οι ενέργειες και στις δύο επενδύσεις είναι νόμιμες και δεν υπάρχει καμία υπόνοια φοροδιαφυγής, αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Παλατιού, σύμφωνα δημοσίευμα της Daily Mail.

Οι εν λόγω επενδύσεις -σύμφωνα με το Παλάτι- δεν αποκομίζουν κανένα φορολογικό πλεονέκτημα βάσει της τοποθεσίας τους ή οποιασδήποτε άλλης πτυχής της δομής τους, ως εκ τούτου δεν υπάρχει απώλεια εσόδων.

Ο Σερ Άλιστερ Γκράχαμ, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας για τη Δημόσια Ζωή, δήλωσε ότι οι ενέργειες του πρίγκιπα Κάρολου αποτελούν σοβαρή σύγκρουση συμφερόντων.

«Υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στις δικές του επενδύσεις του δουκάτου της Κορνουάλης και αυτού που προσπαθεί να επιτύχει δημόσια. Και νομίζω ότι είναι ατυχές το γεγονός ότι κάποιος τόσο με τόσο σημαντική θέση, με τη δική του επιρροή του, εμπλέκεται σε μια τόσο σοβαρή σύγκρουση.

Η βουλευτής των Εργατικών και επικεφαλής καμπάνιας υπέρ της φορολόγησης, Μάργκαρετ Χοτζ είπε ότι «πρέπει αν υπάρχει διαφάνεια σε όλες τις επενδύσεις που γίνονται από το Δουκάτο της Κορνουάλης».

«Ο πρίγκιπας της Ουαλίας δεν πρέπει να συμμετέχει σε επενδυτικές αποφάσεις και το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να παρακολουθεί τις επενδύσεις για να διασφαλίσει την προστασία της φήμης και της ακεραιότητας της βασιλικής οικογένειας» υπογράμμισε.