Ως τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη αξιολογεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ την επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα . Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Bild και δημοσιεύεται στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Γκάμπριελ τονίζει: «Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που έχουν εκτροχιαστεί εντελώς, είναι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Αν η Βόρεια Κορέα καταφέρει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κι άλλες χώρες θα τη μιμηθούν. Μόνο οι ΗΠΑ και η Ρωσία μαζί μπορούν να σταματήσουν την περαιτέρω εξάπλωση των πυρηνικών όπλων. Αν η Ουάσινγκτον και η Μόσχα δεν καταφέρουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους ξανά, τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν σε έναν επικίνδυνο, χαοτικό κόσμο γεμάτο πυρηνικά όπλα».

Για τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, η δημοκρατική παγκόσμια τάξη «βρίσκεται πλέον σε σοβαρό κίνδυνο». «Οι ΗΠΑ, που ήταν ο εγγυητής των φιλελεύθερων αξιών, τις έχει ήδη αποχαιρετίσει» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Γκάμπριελ, ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας κούρσας εξοπλισμών εξαιτίας της εντεινόμενης δυσπιστίας στη διεθνή αρένα. Κατά τον ίδιο, η Γερμανία οφείλει να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο ως διεθνής διαμεσολαβητής.