Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εξαπέλυσε δύο αεροπορικά πλήγματα εναντίον μελών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Σομαλία, στην πρώτη επιχείρηση των ΗΠΑ εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης στη χώρα αυτή, όπου δρουν ήδη οι ισλαμιστές της αλ Σεμπάμπ, μιας οργάνωσης που ορκίζεται πίστη στην αλ Κάιντα.

«Σε συντονισμό με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Σομαλίας, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν δύο αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ΙΚ στη βορειοανατολική Σομαλία, σκοτώνοντας πολλούς τρομοκράτες», ανέφερε το Πεντάγωνο σε μια ανακοίνωσή του.

Τα τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) που έκαναν τις επιδρομές, την πρώτη περί τα μεσάνυχτα τοπική ώρα, τη δεύτερη το πρωί, «πέτυχαν τους στόχους τους», διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πλωτάρχης Άντονι Φάλβο, εκπρόσωπος της AFRICOM.

«Δεν υπήρχε κανένας άμαχος» στην περιοχή όπου έγιναν οι αεροπορικές επιδρομές, διαβεβαίωσε ο αμερικανός αξιωματικός και διευκρίνισε ότι αυτές ήταν οι πρώτες επιδρομές εναντίον του ΙΚ στη χώρα αυτή, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξουσιοδότησε τον Μάρτιο το Πεντάγωνο να διεξάγει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις—αεροπορικές ή/και χερσαίες—για να υποστηρίξει τη σομαλική κυβέρνηση.

Οι δύο επιδρομές έπληξαν πολλούς στόχους, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το οποίο δεν διευκρίνισε την ακριβή τοποθεσία όπου έγιναν.

Μετά την πολυαίμακτη επίθεση με ένα φορτηγό παγιδευμένο με τεράστια ποσότητα εκρηκτικών υλών, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 276 ανθρώπους στα μέσα του Οκτωβρίου στο Μογκαντίσου, η Ουάσινγκτον κατέστησε σαφές ότι είναι έτοιμη να εντείνει την υποστήριξή της στη σομαλική κυβέρνηση.

Ο αμερικανικός στρατός διαθέτει ήδη μια δύναμη 400 ανδρών στο πεδίο, η οποία επισήμως συμμετέχει σε δύο αποστολές, η μία εκ των οποίων έχει σκοπό να εκπαιδευτούν οι σομαλικές δυνάμεις και η άλλη να προσφέρεται επιμελητειακή υποστήριξη.

Τα μέλη της Σεμπάμπ έλεγχαν το 2006 όλη την κεντρική και νότια Σομαλία, πριν εκδιωχθούν από στρατεύματα της Αιθιοπίας. Το 2010, δήλωσαν πίστη στην αλ Κάιντα, στην οποία ανακοίνωσαν πως εντάχθηκαν το 2012, όμως κάποια από τα μέλη της αποσκίρτησαν και δήλωσαν πίστη στο ΙΚ.

Δρουν κυρίως στην ημιαυτόνομη περιοχή Πούντλαντ, στο βόρειο τμήμα της Σομαλίας, και ηγέτης τους είναι ο Άμπντουλ Καντίρ Μουμίν, ο οποίος προστέθηκε τον Αύγουστο του 2016 στον κατάλογο των «ξένων τρομοκρατών» τον οποίο καταρτίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.