Το προσωπικό του ημερολόγιο, βίντεο από τον γάμο του γιου του Χάμζα και άλλα προσωπικά αρχεία βρέθηκαν στον υπολογιστή του αρχηγού της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, όπως αποκαλύπτει η CIA.

Συνολικά, αποχαρακτηρίστηκαν περίπου μισό εκατομμύριο αρχεία. Ο υπολογιστής κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην πόλη Αμποταμπάντ, στο Πακιστάν, το 2011, κατά την οποία Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε.

Ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο δήλωσε πως η δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών «δίνει την ευκαιρία στους Αμερικάνους να μάθουν περισσότερα για τα σχέδια και τη λειτουργία της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης».

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Foundation for Defense of Democracies (FDD) Τόμας Τζόσελιν και Μπιλ Ρότζιο, οι οποίοι εξέτασαν τα έγγραφα προτού αποχαρακτηριστούν, αυτά δίνουν πληροφορίες για τις θολές σχέσεις της αλ Κάιντα, ενός σουνιτικού τρομοκρατικού δικτύου, και του Ιράν. «Τα έγγραφα αυτά θα βοηθήσουν σημαντικά στο να απαντηθούν κάποια ερωτήματα τα οποία έχουμε ακόμη για την ηγεσία της αλ Κάιντα» δήλωσε ο Ρότζιο. Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν την «αρνητική επιρροή» της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή, και το βίντεο του γάμου του Χάμζα μπιν Λάντεν, που φαίνεται να γυρίστηκε στο Ιράν, θεωρείται ένα παράδειγμα των δεσμών μεταξύ Ιράν και αλ Κάιντα.

Στα έγγραφα που είχαν δημοσιοποιηθεί τον Μάιο του 2015 φαινόταν ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν προόριζε τον γιο του για να τον διαδεχθεί στην ηγεσία του τζιχάντ. Ο Χάμζα, που σήμερα είναι 27 ή 28 ετών, βρίσκεται στο Ιράν. Ένα από τα έγγραφα που μόλις αποχαρακτηρίστηκαν είναι μια έκθεση 19 σελίδων για τους δεσμούς μεταξύ Ιράν και αλ Κάιντα, που συντάχθηκε από έναν αξιωματικό του μπιν Λάντεν, αναφέρουν σε άρθρο τους οι ερευνητές του FDD. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η Τεχεράνη είχε προτείνει εκπαίδευση, όπλα και χρήματα στους «Σαουδάραβες αδελφούς» της αλ Κάιντα, με τον όρο ότι θα επιτεθούν σε αμερικανικά συμφέροντα στον Κόλπο, τονίζουν οι ερευνητές.

Ωστόσο για τους αναλυτές η πραγματική φύση της σχέσης μεταξύ αλ Κάιντα και Ιράν παραμένει αμφιλεγόμενη.

Το Ιράν και οι σιιτικές οργανώσεις που στηρίζουν στη Μέση Ανατολή συχνά είναι αντίπαλες με τα σουνιτικά κινήματα που πρόσκεινται στην ιδεολογία της αλ Κάιντα. Όμως το γεγονός ότι ο Χάμζα, ο αγαπημένος γιος του μπιν Λάντεν, και άλλες προσωπικότητες της αλ Κάιντα ζουν υπό την προστασία του Ιράν, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, ίσως να είναι επίσης απόδειξη μιας σχέσης εργασίας μεταξύ της Τεχεράνης και του τρομοκρατικού δικτύου. Στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα παρουσιάζονται όμως και οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών. Εξάλλου, σύμφωνα με τους αναλυτές, «ο ίδιος ο μπιν Λάντεν εξέταζε σχέδια για να αντιμετωπίσει την ιρανική επιρροή στη Μέση Ανατολή, την οποία χαρακτήριζε ολέθρια».

Όπως γράφει το BBC, ο Μπιν Λάντεν φαίνεται να είχε αποθηκεύσει στον σκληρό δίσκο του ταινίες κινουμένων σχεδίων, όπως τα «Antz», «Cars», «Chicken Little» και «The Three Musketeers». Υπήρχαν επίσης πολλά βίντεο του YouTube- ανάμεσά τους ένα από τη Βρετανία με τίτλο «Charlie bit my finger» και βίντεο σχετικά με το πλέξιμο, όπως ένα με τίτλο «Πώς να πλέξετε ένα λουλούδι». Αποθηκευμένο ήταν επίσης το ηλεκτρονικό παιχνίδι ρόλων «Final Fantasy VII».

Σύμφωνα με το Associated Press, στον υπολογιστή βρέθηκαν επίσης αντίγραφα τριών ντοκιμαντέρ για τον ίδιο καθώς και ντοκιμαντέρ του National Geographic.