Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε το βράδυ της Τετάρτης μια αποθήκη όπλων στη Συρία, γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς το Ισραήλ πολλαπλασιάζει τις τελευταίες εβδομάδες τις επιχειρήσεις αυτού του είδους.

Δεν έγινε γνωστό εάν υπήρξαν απώλειες.

Δεν έγινε εξάλλου σαφές τι είδους όπλα περιείχε η αποθήκη η οποία στοχοθετήθηκε, σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας χαλκού, στην κεντρική επαρχία Χομς, ούτε εάν ανήκε στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ ή στο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που μάχεται στο πλευρό των δυνάμεών του, ανέφερε η ΜΚΟ.

«Ισραηλινά αεροσκάφη εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον μιας αποθήκης όπλων στη βιομηχανική ζώνη Χισγιά, στο νότιο τμήμα της πόλης Χομς», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Το ισραηλινό τηλεοπτικό Κανάλι 10 μετέδωσε ότι το αεροσκάφος που διεξήγαγε την επιδρομή επέστρεψε με ασφάλεια.

Η συριακή δημόσια τηλεόραση αναφέρθηκε σε μια «επίθεση» της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή Χισγιά και πρόσθεσε ότι ο συριακός στρατός «ανταπέδωσε» τα πυρά. Σύμφωνα με έναν σύρο αξιωματικό που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, εκτοξεύθηκε τουλάχιστον ένας πύραυλος εδάφους-αέρος.

Η συριακή φιλοκυβερνητική εφημερίδα αλ Ουάταν ανέφερε στον ιστότοπό της ότι στη βιομηχανική ζώνη ξέσπασε πυρκαγιά μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Το Ισραήλ και η Συρία από τεχνική άποψη παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση. Το Ισραήλ κατέχει από το 1967 περίπου 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα των Υψωμάτων του Γκολάν τα οποία έχει προσαρτήσει, απόφαση που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει. Περίπου 510 χλμ.2 παραμένουν υπό συριακό έλεγχο.

Από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011 το Ισραήλ έχει εξαπολύσει πολλές επιδρομές εναντίον της Χεζμπολάχ και του συριακού στρατού. Την 22α Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ διεξήγαγε αεροπορικές επιδρομές εναντίον μιας αποθήκης όπλων της Χεζμπολάχ κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Έναν μήνα αργότερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε θέσεις του συριακού καθεστώτος σε αντίποινα για τους όλμους που έπληξαν το κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα των Υψωμάτων του Γκολάν.

Το Ισραήλ σπανίως επιβεβαιώνει τις στρατιωτικές του ενέργειες στη Συρία, αλλά δεν παύει να διατρανώνει την αποφασιστικότητά του να εμποδίσει την παράδοση όπλων στη Χεζμπολάχ, μια οργάνωση με την οποία έχει εμπλακεί επανειλημμένα σε πόλεμο χωρίς να καταφέρει να τη συντρίψει.