Σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα, η ανάβαση στον εμβληματικό μονόλιθο Ουλούρου στην Αυστραλία θα απαγορευτεί, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές.

Η διοίκηση του εθνικού πάρκου Uluru-Kata Tjuta ψήφισε ομόφωνα να τερματιστεί η αναρρίχηση στον βράχο, λόγω ευαίσθητων ζητημάτων για τους αυτόχθονες.

Ο γιγάντιος κόκκινος μονόλιθος στη Βόρεια Επικράτεια είναι ιερός τόπος για τους Αβορίγινες της Αυστραλίας.

Οι ντόπιοι ζητούν εδώ και καιρό από τους επισκέπτες να μην ανεβαίνουν στον μονόλιθο. Πινακίδες από την αρχή της αναρριχητικής διαδρομής καλούν τους επισκέπτες να μην προχωρήσουν, σεβόμενοι το παραδοσιακό δίκαιο των Αβορίγινων Anangu.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος, ούτε παιδική χαρά ούτε θεματικό πάρκο σαν την Ντίσνεϊλαντ» δήλωσε ο Σάμι Γουίλσον, επικεφαλής του Εθνικού Πάρκου και Anangu και ο ίδιος. «Εάν ταξιδέψω σε μια άλλη χώρα και υπάρχει ένας ιερός τόπος, ένα σημείο στο οποίο απαγορεύεται η πρόσβαση, δεν μπαίνω εκεί ούτε ανεβαίνω, το σέβομαι».

Όπως δήλωσε στο BBC, οι Anangu ζητούσαν από καιρό να κλείσει το σημείο για τους επισκέπτες, λόγω της πολιτισμικής σημασίας του.

Ο μονόλιθος, που ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, παραδόθηκε στους παραδοσιακούς «ιδιοκτήτες» του το 1985.

Η απαγόρευση θα αρχίσει στις 26 Οκτωβρίου του 2019, ανήμερα της 34ης επετείου αυτής της παράδοσης.

Ο Οργανισμός Τουρισμού της Αυστραλίας στηρίζει την απόφαση αυτή, εξηγώντας πως η πρόσβαση θα παραμείνει ανοιχτή σε μεγάλο μέρος του σημείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 250.000 άνθρωποι επισκέπτονται τον μονόλιθο Ουλούρου κάθε χρόνο.