Επικαλούμενη το πνεύμα της Μεταρρύθμισης, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έκανε έκκληση για ανεκτικότητα και σεβασμό στη θρησκευτική ελευθερία, τονίζοντας ότι η Γερμανία θα έπρεπε να παράσχει περισσότερη στήριξη στα παιδιών των προσφύγων που «βίωσαν φρικτά πράγματα».

«Διδαχτήκαμε ότι η ανεξιθρησκία είναι η ψυχή της Ευρώπης» είπε η καγκελάριος σε μια τελετή για την 500ή επέτειο από τη Μεταρρύθμιση στη Βιτεμβέργη, την πόλη όπου ο Μαρτίνος Λούθηρος θυροκόλλησε τις 95 θέσεις του αμφισβητώντας ανοιχτά τον Καθολικισμό.

Η Μέρκελ, κόρη ενός προτεστάντη πάστορα, χαιρέτισε επίσης τη μετάφραση της Αγίας Γραφής στα γερμανικά από τον Λούθηρο, καθώς όπως είπε, η χριστιανική διδασκαλία έγινε έτσι προσβάσιμη σε μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού. «Η θρησκευτική εκπαίδευση ήταν μια θεμελιώδης έννοια της μεταρρύθμισης», πρόσθεσε, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση για όλους.

«Για να μάθουν και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, ορισμένα παιδιά χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη από άλλα, για παράδειγμα, όταν λείπει η γονική υποστήριξη. Αυτό ισχύει επίσης για την ενσωμάτωση παιδιών από οικογένειες προσφύγων που έχουν βιώσει φρικτά πράγματα», συνέχισε.

Οι άνθρωποι που προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα συχνά γνωρίζουν ελάχιστα οι μεν για τους δε, είπε η καγκελάριος, επισημαίνοντας πόσο σημαντικός είναι ο διαθρησκευτικός διάλογος.

Για να εορταστεί η 500ή επέτειος από τη Μεταρρύθμιση η χθεσινή ημέρα κηρύχθηκε δημόσια αργία στη Γερμανία.