Το σχέδιο της Μαδρίτης για την ανάληψη του άμεσου ελέγχου της Καταλονίας συζητά σήμερα η ισπανική Γερουσία, καθώς η κρίση ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας και την περιφέρεια αυτή κλιμακώνεται.

Σύμφωνα με το BBC, η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει αυτά τα «επείγοντα» μέτρα, στα οποία περιλαμβάνεται η αποπομπή του Καταλανού προέδρου.

Την ίδια ώρα, η περιφερειακή βουλή της Κταναλονίας συζητά πιθανή ανακήρυξη ανεξαρτησίας.

Τα πράγματα περιπλέχτηκαν χθες, όταν ο Κάρλες Πουτζντεμόν, διαψεύδοντας όλες τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει, δεν προχώρησε σε προκήρυξη εκλογών. Ο Καταλανός πρόεδρος έχει υπογράψει τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας από τις αρχές του μήνα, αμέσως μετά το δημοψήφισμα, ωστόσο αμέσως ανέστειλε την εφαρμογή της και ζήτησε διαπραγματεύσεις με τη Μαδρίτη.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, πάντως, έκρινε το δημοψήφισμα παράνομο.

Στη σημερινή συνεδρίασή της, η ισπανική Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει τα μέτρα του άρθρου 155, του ισπανικού Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να επιβληθεί σε μια περιφέρειά, σε περίοδο κρίσης.

Είναι χαρακτηριστικό πως το άρθρο αυτό δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ ξανά.

Στο πλαίσιο των μέτρων, ο Πουτζντεμόν μπορεί να αποπεμφθεί και να προκηρυχθούν εκλογές στην Καταλονία. Η Μαδρίτη μπορεί να πάρει στον έλεγχό της τα οικονομικά της, την αστυνομία και τα μέσα ενημέρωσης.

Η Γερουσία ελέγχεται από το συντηρητικό κόμμα του Ραχόι ενώ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εγκρίνει το σχέδιο.

Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα που προβλέπει το άρθρο 155

– Η καταλανική κυβέρνηση θα τεθεί υπό τον έλεγχο της Μαδρίτης, με την καθαίρεση του Πουτζντεμόν και των «υπουργών» της περιφέρειας. Στη συνέχεια, τη διακυβέρνηση της Καταλονίας θα αναλάβουν κυρίως οι υπουργοί της εθνικής κυβέρνησης.

– Το καταλανικό κοινοβούλιο θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές σε διάστημα έξι μηνών.

– Η τοπική αστυνομία Mossos d’ Esquadra θα τεθεί υπό τον άμεσο έλεγχο της κυβέρνησης. Ο Ραχόι δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο οι τοπικοί αστυνομικοί να αντικατασταθούν από ΄την εθνική αστυνομία και την πολιτοφυλακή.

– Η ισπανική κυβέρνηση ζητεί να ασκεί εκείνη όλες τις χρηματοοικονομικές εργασίες, τον προϋπολογισμό και τη φορολογική πολιτική.

– Η Μαδρίτη θα έχει στον έλεγχό της τις τηλεπικοινωνίες και τα ψηφιακά μέσα της Καταλονίας. Στον έλεγχό της θα περάσουν και τα δημόσια μέσα ενημέρωσης της περιφέρειας.