Η νέα ολλανδική κυβέρνηση υπό τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε ορκίστηκε σήμερα ενώπιον του βασιλιά Βίλεμ-Αλεξάντερ, αφού απαιτήθηκε για τον σχηματισμό της διάστημα-ρεκόρ 225 ημερών μετά τις εκλογές της 15ης Μαρτίου, το μεγαλύτερο που έχει απαιτηθεί ποτέ στην ιστορία της Ολλανδίας.

Η κυβέρνηση είναι το αποτέλεσμα μιας συμφωνίας μεταξύ τεσσάρων κομμάτων. Εκτός από τον πρωθυπουργό Ρούτε, περιλαμβάνει τρεις αντιπροέδρους, έναν από καθένα από τα άλλα κόμματα, 12 υπουργούς και οκτώ υφυπουργούς.

Πρόκειται για την τρίτη κυβέρνηση που σχηματίζει ο Ρούτε από το 2010 που ανέβηκε στην εξουσία. Διαθέτει ωστόσο πλειοψηφία μόνο μιας έδρας και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου. Συνεπώς ενδεχόμενη διαφωνία ακόμη και ενός βουλευτή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα σχέδια του συνασπισμού.

Ο συνασπισμός περιλαμβάνει το φιλελεύθερο VVD του Ρουτε, το κεντρώο D66 και τα συντηρητικά χριστιανικά κόμματα CDA και Χριστιανική Ένωση, σηματοδοτώντας μια στροφή προς τα δεξιά σε σύγκριση με την απερχόμενη κυβέρνηση του VVD και του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος.

Η ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης σηματοδοτεί την αποχώρηση του προέδρου του Eurogroup και υπουργού Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έχει δηλώσει πως θα αποχωρήσει από την ολλανδική πολιτική.

Τον Ντάισελμπλουμ θα διαδεχθεί ο 42χρονος χριστιανοδημοκράτης Γόπκε Χέκστρα, ενώ ο πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του VVD, ο Χάλμπε Ζίλστρα, θα ηγηθεί του υπουργείου Εξωτερικών.