Τη δημιουργία λιμανιών ελεύθερου εμπορίου στις αντίστοιχες ζώνες της Κίνας, επεξεργάζονται στο υπουργείο Εμπορίου της χώρας, όπως δήλωσε εκπρόσωπός του.

Η Κίνα θα χορηγήσει μεγαλύτερες αρμοδιότητες για την προώθηση ζωνών ελεύθερου εμπορίου και τη διερεύνηση του ανοίγματος λιμανιών ελεύθερου εμπορίου, σύμφωνα με έκθεση που διανεμήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο 19ο Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Το υπουργείο Εμπορίου αναμένεται «να ακολουθήσει υψηλότερα στάνταρντ και να πιέσει για ένα πιο συνολικό και μεγάλο άνοιγμα», δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Γκάο Φενγκ, σε συνέντευξη Τύπου. «Το υπουργείο εργάζεται τώρα με τον δήμο της Σαγκάης και άλλες υπηρεσίες για την κατάρτιση του σχεδίου (της δημιουργίας των λιμανιών ελεύθερου εμπορίου)», δήλωσε ο Γκάο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Xinhua, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ζώνη ελεύθερου εμπορίου της Σαγκάης θα κατασκευάσει ένα υψηλού επιπέδου λιμάνι ελεύθερου εμπορίου και θα εφαρμόσει τις ρυθμίσεις εποπτείας των συναλλαγών σύμφωνα με τα υψηλότερα στάνταρντ, αναφέρει έγγραφο που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο από το κρατικό συμβούλιο.

Η ζώνη ελεύθερου εμπορίου στην επαρχία Τσετσιάνγκ στοχεύει, επίσης, στη δημιουργία ενός υψηλού επιπέδου, πιλοτικού λιμανιού ελεύθερου εμπορίου για να προωθήσει την απελευθέρωση σε διεθνές επίπεδο του εμπορίου πρώτων υλών, με επίκεντρο τα πετρελαϊκά προϊόντα.