Μετά τη νίκη του Αντρέι Μπάμπις στην Τσεχία αυξάνεται η ανησυχία για την προϊούσα απομάκρυνση όχι μόνο της χώρας του αλλά και των υπόλοιπων μελών της ομάδας Βίζεγκραντ από τις αρχές της ΕΕ.

Μετά την Πολωνία και την Ουγγαρία πλέον και η Τσεχία, όπως όλα δείχνουν, παίρνει μια σαφή τροχιά προς τον δεξιό λαϊκισμό. Αυτό τουλάχιστον αναμένεται μετά την επικράτηση στις τσεχικές εκλογές του Σαββάτου του Αντρέι Μπάμπις.

Τόσο η Ουγγαρία όσο και η Πολωνία, η Σλοβακία και η Τσεχία είναι οι τέσσερις χώρες της λεγόμενης Ομάδας του Βίζεγκραντ, που εδώ και καιρό τάσσονται κατά ενός συστήματος ποσοστώσεων στην κατανομή προσφύγων ανά την Ευρώπη.

Από την πλευρά της η Κομισιόν έχει κινήσει τη σχετική νομική διαδικασία για παράβαση των θεμελιωδών Ευρωπαϊκών Συνθηκών κατά της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας. Χρησιμοποιώντας λαϊκιστική πολιτική ρητορική οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών έχουν καταφέρει να έχουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών τους σε εσωτερικό επίπεδο, σύμφωνα με τη DW.

Ωστόσο ειδικοί προειδοποιούν ότι η κοινή αντιευρωπαϊκή τους πλεύση ενδέχεται να βαθύνει το χάσμα μεταξύ ανατολικών και δυτικών χωρών εντός της ΕΕ. Πλέον μετά και τις εκλογές στην Τσεχία, το “μπλοκ” του Βίζεγκραντ γίνεται ακόμη πιο συμπαγές. Κρίσιμος κρίνεται πλέον και ο ρόλος της Αυστρίας, η οποία, μέχρι στιγμής έπαιζε το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ των χωρών αυτών και της δυτικής Ευρώπης. Εντούτοις και εκεί, η επικράτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς στις πρόσφατες αυστριακές εκλογές δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιόδοξες προβλέψεις.

Σε κάθε περίπτωση αξίζει κανείς να ρίξει μια ματιά στο πώς διαγράφεται αυτή τη στιγμή το πολιτικό τοπίο στις παραπάνω χώρες: