Το Mini Living Urban Cabin εκτίθεται στον προαύλιο χώρο του A/D/O από 6 Οκτωβρίου – 22 Νοεμβρίου, 2017. Σχεδιασμένο από τη Mini Living σε συνεργασία με την αρχιτεκτονική εταιρία Bureau V που εδρεύει στη Ν. Υόρκη, το Urban Cabin απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις της αστικής διαβίωσης μέσω μιας φιλοσοφίας micro-living και συγκατοίκησης. Η Mini δημιούργησε το A/D/O σαν ένα δημιουργικό χώρο για τη διερεύνηση νέων σχεδιαστικών τάσεων. Το A/D/O ενθαρρύνει τη δημιουργική σχεδίαση και στοχεύει να εξελιχθεί σε κοιτίδα νέων ιδεών που βελτιώνουν τη ζωή στην πόλη.

Το Urban Cabin είναι ένα συμπαγές μικρο-σπίτι (εμβαδού περίπου 15 m2) κατάλληλο για μέχρι δύο άτομα και ευέλικτο ώστε αφενός να προστατεύει την ιδιωτικότητα των χρηστών, αφετέρου να τους επιτρέπει την αλληλεπίδραση με τον έξω κόσμο, με έξυπνο και ελκυστικό τρόπο. Το μικρο-σπίτι λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στο London Design Festival 2017 και είναι ένα project σε εξέλιξη που διερευνά το μέλλον των αστικών κατοικιών με γνώμονα τη δημιουργική χρήση χώρου. Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα Mini Living έχει σχεδιάσει το μικρο-σπίτι σαν χώρο έρευνας για σχετικές αστικές ανάγκες και τοπικές κουλτούρες.

Καθώς το Urban Cabin μετακινείται σε διάφορες τοποθεσίες, η ομάδα σχεδίασης συνεργάζεται με τους ντόπιους αρχιτέκτονες για να μάθει και να μελετήσει τις ιδιαιτερότητες της πόλης τους. Στη συνέχεια, οι αρχιτέκτονες δημιουργούν Κουζίνες και Δωμάτια Εμπειρίας για το μικρο-σπίτι της πόλης τους. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας είναι η παγκόσμια κρίση της αναγκαστικής μετανάστευσης, που έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Ενώ αυτή η κρίση εμπεριέχει πολυάριθμα περίπλοκα θέματα, το μείζον ζήτημα είναι αυτό της κατοικίας (‘home’). Εκατομμύρια άτομα από όλο τον πλανήτη αποκαλούν τη Νέα Υόρκη home, κάνοντάς την μία από τις πιο πολυπολιτισμικές πόλεις στον κόσμο. Η συνεργασία Mini Living και Bureau V στο A/D/O στη Νέα Υόρκη απαντά στο θέμα «home» με το Urban Cabin, που, κατά μία έννοια, χαλαρώνει από το στρες τον κάτοικο της πόλης, καθώς αποπνέει μία αίσθηση άνεσης και χιούμορ.

«Η ιριδίζουσα επιφάνεια του Urban Cabin παίζει με τη γωνία ορατότητας, τη δική σου οπτική γωνία για τη Νέα Υόρκη. Περπατώντας στην πόλη τα χρώματα αλλάζουν ενώ κινείσαι. Το εσωτερικό είναι ένα δωμάτιο έμπνευσης και εκπληκτικής διάδρασης σχεδιασμένο για την αξιολόγηση των προσωπικών αναγκών του κατοίκου της Ν. Υόρκης. Είναι κρίσιμης σημασίας για τη διαδικασία σχεδίασης να κατανοούμε πραγματικά τι κάνει τη ζωή σε αυτή τη συγκεκριμένη πόλη μοναδική», εξήγησε η Corinna Natter, Σχεδιάστρια Εμπειρίας της ομάδας.

Η πρόσθετη «κουζίνα» και το «δωμάτιο εμπειρίας» του Bureau V συνδυάζουν δυναμικές και άκαμπτες φόρμες με εκφραστικά χρώματα και βελούδινα υλικά, με σκοπό να προσθέσουν λίγο χιούμορ για χαλάρωση από το στρες της μετεγκατάστασης, σύμφωνα με τη Stella Lee, Επικεφαλής του Bureau V. «Εκτός από τη συμβολή στην ανθρώπινη ευεξία και τη μείωση του στρες, το χιούμορ παίζει ζωτικό ρόλο στο σύγχρονο μιντιακό τοπίο, προσφέροντας ένα ισχυρό μέσον για πολιτισμική και πολιτική κριτική», δήλωσε ο Peter Zuspan, Επικεφαλής του Bureau V.

«Το Mini Livng εκφράζει την άποψη ότι η δημιουργική χρήση χώρων είναι το μυστικό για μία νέα προσέγγιση των πόλεων που αγαπάμε», σχολιάζει ο Oke Hauser, Επικεφαλής της σχεδιαστικής ομάδας. «Σε έναν όλο και πιο γενικό, αστικοποιημένο κόσμο, μπορούμε μέσα από τη σχεδίαση να μεταμορφώνουμε τους χώρους σε χρήσιμες και σημαντικές τοποθεσία για την πόλη. Τοποθεσίες με ειδικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες για τη δημιουργία μιας μοναδικής ταυτότητας σε διάφορα βιωματικά επίπεδα».

Σε συνδυασμό με την εγκατάσταση Urban Cabin, το A/D/O διοργανώνει μία σειρά εκδηλώσεων και σεμιναρίων όλο τον Οκτώβριο με θέμα ένα μεταβαλλόμενο οικιστικό τοπίο και την περαιτέρω εξέλιξη του μικρο-σπιτιού σε κατοικήσιμη ιδέα για το 2018. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν σε ένα workshop με την επιτροπή του διαγωνισμού ‘New Practices New York’ του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτόνων (AIANY) στις 27 Οκτωβρίου, 12 μ.μ., στο πλαίσιο ενός project με τίτλο ‘Η Νέα Εντοπιότητα: Εύρεση Ασφαλούς Στέγης σεΈναν Αβέβαιο Κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα διατίθενται στο a-d-o.com.

«Στόχος μας στο A/D/O είναι η πρόκληση διαλόγου για το πού κατευθύνεται ο κόσμος και η διερεύνηση του ρόλου της σχεδίασης στην επίτευξη της προόδου», σχολίασε ο Nate Pinsley, Διευθύνων Σύμβουλος, A/D/O. «Το Urban Cabin μας ενθαρρύνει να αμφισβητήσουμε ξεπερασμένες αντιλήψεις για τη στέγαση και να απαιτήσουμε φρέσκιες λύσεις που ανταποκρίνονται σε νέα στυλ ζωής, νέες κουλτούρες και τη νέα δημογραφική πραγματικότητα».

ifusdghfuidh5 ifusdghfuidh3 ifusdghfuidh4 ifusdghfuidh2 ifusdghfuidh1 ifusdghfuidh6

Νίκος Τσάδαρης