Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών στη Ρωσία μειώνεται, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εσωτερικών Αλεξάντρ Γκαροβόι. «Το ποσοστό των παράνομων μεταναστών, μειώνεται και την παρούσα στιγμή φθάνουν τα 2,6 εκατομμύρια», δήλωσε στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Ο Γκαροβόι είπε ότι παρατηρείται μια τάση μείωσης του αριθμού των παράνομων μεταναστών και πως λαμβάνονται μέτρα ώστε να είναι όσον το δυνατόν λιγότεροι. Ανακοίνωσε μάλιστα, ότι ήδη έχει απαγορευθεί η είσοδος στη Ρωσία 2 εκατομμυρίων ξένων πολιτών.

Το Σεπτέμβριο είχε ανακοινωθεί, ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2017 οι αφίξεις μεταναστών που έφθασαν νόμιμα στη Ρωσία προσέγγισαν τις αφίξεις μεταναστών του 2011, που σημαίνει ότι οι αφίξεις μεταναστών μειώθηκαν στο διάστημα αυτό ενώ αυξήθηκαν οι αναχωρήσεις από τη Ρωσία. Αν μάλιστα δεν συνυπολογίζονταν οι μετανάστες που έφθασαν από την Ουκρανία, οι αφίξεις ξένων μεταναστών στη Ρωσία θα κυμαίνονταν στα επίπεδα του 2010. Δεδομένου δε ότι μειώνεται γενικά η γεννητικότητα, οι μετανάστες έπαψαν να καλύπτουν τα δημογραφικά κενά που δημιουργούνται εξαιτίας αυτής της πτωτικής τάσης που παρατηρείται στη γεννητικότητα.